Subskrybuj kanał RSS bloga Okiem Jadwigi Subskrybuj kanał RSS z komentarzami do wszystkich wpisów bloga Okiem Jadwigi

Bataty mało znane

Autor: Jadwiga. 44 komentarze.

Dzisiaj chciałam

bataty polane oliwą z ziółkami

bataty polane oliwą z ziółkami

zaproponować wam pyszne warzywo- bataty pochodzące z Ameryki Południowej i Środkowej Bataty zwane inaczej wilczomleczem ziemniaczanym jest to gatunek byliny należący do powojowatych a nazywane są słodkie ziemniaki, pataty, bataty. Nie rosną w stanie dzikim, za to pięknie się udają w strefie tropikalnej. Bulwy korzeniowe są duże, a czasami bardzo duże. Ich miąższ jest koloru pomarańczowego, ale widziałam też białe i różowe. Pomarańczowy kolor zawdzięczają dużej ilości beta karotenu. Dla porządku tylko i wyłączenie podam, ze 100 g batatów zawiera – uwaga!:  1,2 g białka, 0,6 g tłuszczu, 21,5 g węglowodanów, 2,5 g błonnika, 320 mg potasu, 47 mg fosforu, 22 mg wapnia, 19 mg sodu, 13 mg magnezu, 0,7 mg żelaza, 2,5 mikrograma witaminy A, 0,04 mg witaminy B1, 0,1 mg witaminy B2, 0,06 mg witaminy PP, 0,22 mg witaminy B6, 25 mg witaminy C, 4 mg witaminy E (najwięcej wśród warzyw), 52 mikrogramy kwasu foliowego, 320 mg potasu, 47 mg fosforu, 22 mg wapnia, 19 mg sodu, 13 mg magnezu, 0,7 mg żelaza. Bataty zawierają również beta-karoten i polifenole, substancje o działaniu przeciwutleniającym.

Przypomniałam sobie o batatach podczas zakupów w supermarkecie kilka dni temu. Bardzo się ucieszyłam gdyż od dawna miałam ochotę zaprosić wszystkich na ucztę z batatmi w roli głównej. Są one dostępne już w wielu sklepach, zwłaszcza supermarketach, ja spotkałam je w Kauflandzie w dziale z warzywami, leżały obok ziemniaków. Napisałam o tym tylko, dlatego abyście wiedzieli gdzie można je znaleźć. Ani w Lidu ani w Biedronce batatów nie spotkałam. Spokojnie, uwierzcie mi nie jest to wpis sponsorowany.

bataty przygotowane do pieczenia

bataty przygotowane do pieczenia

Za kilogram batatów zapłaciłam siedem złotych siedemdziesiąt pięć groszy. Bataty wykorzystałam do obiadu, jako warzywo, które podałam z żeberkami pieczonymi według przepisu z dnia: 13.01.2010 r   http://www.okiemjadwigi.pl/pyszne-zeberka-i-marchewki-w-glazurze/. W poprzednim przepisie serwowałam żeberka z marchewkami glazurowanymi tutaj zaś sugeruję podanie batatów, które są i warzywem i smakowitymi ziemniakami czyli  dwa w jednym. Sposób przyrządzania batatów jest niezwykle prosty.

Składniki: 2- 3 bataty, oliwa extra virgin, – jaką kto lubi, ziółka na przykład prowansalskie, oregano, tymianek, cała nieobrana z łupin główka czosnku

Wykonanie: obrane bataty kroimy wzdłuż na pół, ponieważ są dość twarde warto zaopatrzyć się w ostry nóż, następnie pokroiłam je na dość grube plasterki szerokości około jednego centymetra, pokrojone bataty wrzuciłam do miski. Pół szklanki oliwy wymieszałam z ziołami: prowansalskimi, tymiankiem, i oregano ( ilość wg waszego uznania ja wsypałam po jednej łyżeczce od herbaty). Oliwę wymieszałam z ziołami posoliłam i popieprzyłam używając pieprzu ziołowego, który bardzo lubię. Oczywiście można użyć tego pieprzu, który wam najbardziej smakuje. Pamiętajmy

bataty po wyjęciu z piekarnika

bataty po wyjęciu z piekarnika

przepisy kulinarne nie są przepisami drogowymi, które należy ściśle przestrzegać, to ogólne wskazówki a bardzo dużo zależy od waszej inwencji twórczej.

Bataty polałam oliwą, wymieszałam dokładnie ręką, aby były pięknie pokryte „zaprawą” z ziołami. Przykryłam folią aluminiową, wstawiłam do lodówki. W tym czasie żeberka już się piekły. Na pół godziny przed końcem pieczenia żeberek, bataty poukładałam na brytfannie, którą wyłożyłam folią aluminiową, polałam oliwą, ułożyłam ząbki czosnku w łupinkach rozkruszyłam świeży tymianek i rozmaryn, posypałam i wstawiłam do piekarnika. Całość piekłam 30 minut. Żeberka podałam z batatami i powiem jedno to po prostu trzeba spróbować, bo danie jest pyszne, proste, robota żadna a błysnąć możemy nawet wtedy, gdy zapraszamy na obiad teściową. Polecam!

Wasza Jadwiga

komentarze 44 do wpisu “Bataty mało znane”

  1. notaria

    Zamiast kupować bataty mam u siebie na działce topinambur. Rośni dziki jak zwariowany i coraz go więcej. Co prawda bulwy ma małe, ale smakują jak słodkie ziemniaki. I ma bardzo ładne kwiatki, żółte jak słoneczniki 🙂 Robię z nich latem bukieciki.

  2. ula

    Takie rośliny dla mnie są zupełnie obce.Tu przypomniało mi się jak moja siostrzenica, która mieszka w Stanach, dostrzegła w jakimś markecie bób( tak to chyba chodziło o bób)Szczęśliwa zakupiła tego pełne torby, a zanim doszła do kasy i przy kasie odpowiadała na pytania co to jest i z czym to się je.Opowiadała, jak o największym rarytasie.Pozdrawiam.Ula

  3. JanToni341.blogspot.com

    Krótka moja „mowa”:
    tylko je próbować.
    LW

  4. Stokrotka

    Bardzo ciekawie i smakowicie to wygląda. Tylko muszę sobie przypomnieć gdzie mam najbliższy Kaufland.
    Ale nie lubię żeberek bo są ciężkostrawne, więc rozumiem ze do lżejszych mięś też się bataty nadają…
    Dziękuję Ci i pozdrawiam pięknie.

  5. jadwiga

    Stokrotko
    ja podałam z żeberkami, które piekłam na ruszcie w garnku, były soczyste, cały tłuszcz z nich się wytopił i spłynął pod ruszt, ale przecież można podawać bataty z mięskiem innym aniżeli żeberka, ja bardzo często jem bataty jako samoistne danie, pozdrawiam
    j

  6. jadwiga

    JanToni
    witam serdecznie i pozdrawiam życzę udanego roku
    j

  7. jadwiga

    Ula
    dlatego o nich napisałam, bataty są zdrowe i mogą być podane jako danie zasadnicze, jadłam je często będąc za granicą a teraz są u nas więc można spróbować, to tak jak z tym bobem w USA
    j

  8. jadwiga

    Noti
    chyba poproszę o kilka sztuk i posadzę u siebie niech rośnie z pożytkiem
    j

  9. TR

    to ja dziś próbuję, mam na balkonie potrawkę z wołowiny z papryką, będzie jak znalazł. Lecę dokupić ogórków do ogórkowej, bo jakaś taka za słaba wszyła wieczorem wczoraj

  10. Bea

    Przyznaje, iz bataty moglabym jesc non stop… Masz racje Jadwigo – tego trzeba koniecznie sprobowac, gdyz pieczone bataty to raj dla kubkow smakowych 🙂
    Polecam tez puree z batatow, ktore mozna przygotowac dosyc tradycyjnie (np. rowniez z dodatkiem ziol / czosnku) lub mniej tradycyjne, z mlekiem kokosowym, jak tu do ryby : http://www.beawkuchni.com/2013/04/ryba-z-orzechowa-panierka-i-puree-z-batatow.html oraz jako baze zup wszelakich, ich kolor jest bowiem niezwykle energetyzujacy 🙂
    (ta : http://www.beawkuchni.com/2011/08/aromatyczna-zupa-z-batatow.html
    i ta : http://www.beawkuchni.com/2013/02/sloneczna-zupa-na-zime.html
    sa jednymi z naszych ulubionych :))

    Usciski Jadwigo!
    I milego weekendu zycze 🙂

  11. An-Ula

    Nigdy nie jadłam batatów, chociaż rzeczywiście widziałam w Kauflandzie i nie umiałam mężowi nic na temat powiedzieć. Skorzystam z przepisu, dziekuję 🙂

  12. Jadwiga

    Beo
    dziękuję bardzo, u Ciebie na blogu Bea w kuchni przeczytałam o puree i bardzo mi się podobało, mam jeszcze bataty mam mleko kokosowe więc w może nawet jutro zrobię, masz tak znakomite przepisy a ja je próbuję robić
    pozdrawiam
    j

  13. Jadwiga

    TR
    polecam jest to danie do samodzielnego zaistnienia lub jako dodatek ja się zakochałam jakiś czas temu w batatach
    j

  14. Jadwiga

    An-Ula
    polecam są smaczne i tak pięknie wyglądają takie pomarańczowe a czosnek pieczony w łupinach jest słodki i bardzo równoważy smak batatów
    j

  15. Beata

    Jadziu, bataty sa pyszne (ja je kroję na cztery części i piękę tak jak grube chips-y w brytfannie z małą ilością oleju)i do tego są zdrowe. Może nie tak zdrowe jak byśmy chcieli, bo mają niemal identyczną ilość kalorii i węglowodanów co zwykłe ziemniaki, ale za to niesamowitą ilość witaminy A i dużą C oraz, co najważniejsze, niski indeks glikemiczny.

  16. jadwiga

    Beato
    no właśnie, najeść się można, a nie są tuczące i taki maja piękny kolor, serdeczności przesyłam , mam nadzieję, że zdrowa jesteś?
    j

  17. Jolanta

    Muszę się za nimi rozejrzeć, może przeoczyłam ich istnienie?
    Przepis znakomity!
    Pozdrawiam bardzo cieplutko:)))

  18. jadwiga

    Jolanto
    polecam szczególnie wtedy gdy nie mamy pomysłu na szybki obiad
    pozdrawiam
    j

  19. ewa777

    Jadłam bataty wcześniej, owszem, smakowały mi, ale, żeby bardzo, to chyba nie. W Leclercu stale (najprawdopodobniej) można kupić.

  20. Bea

    Jadziu, lejesz miod na moje serce :*
    Usciski!

  21. jadwiga

    Beo
    napisałam prawdę i tylko prawdę
    j

  22. jadwiga

    ewo777
    dziękuję za podpowiedź gdzie jeszcze można kupić bataty
    pozdrawiam
    j

  23. Beata

    Jadziu, dziękuję za pamięć, jestem coraz zdrowsza 🙂 !

  24. Margo

    Lubimy bataty i co jakiś czas podaję, zamiast ziemniaków 🙂 Świetny przepis 🙂

  25. jadwiga

    Margo,
    dziękuję pozdrawiam i cieszę się, że też je lubicie
    j

  26. jadwiga

    Beato
    zawsze i wszędzie o Przyjaciołach należy pamiętać w każdej sytuacji
    j

  27. Teresa

    Jadziu u nas jest Kaufland, chyba się tam pofatyguję, bo z tego co piszesz, to jest to bardzo zdrowe warzywo, ale też aby po prostu spróbować tego smaku, a może zaprosimy go na stałe? Pozdrawiam Jadziu.

  28. jadwiga

    Tereso
    teraz świat stoi otworem różne produkty są sprowadzane, dlatego znając na przykład bataty polecam je gdyż są rzeczywiście smakowite a może i Tobie posmakują?
    j

  29. nemezis

    Jestem ciekawa, czy bataty smakowałyby mojej rodzince…
    Pozdrowienia serdeczne, Jadziu 🙂

  30. jadwiga

    nemezis
    polecam spróbować, jeżeli rodzina lubi ziemniaki, to bez problemu zaakceptuje i bataty
    j

  31. E.

    Wyglądają nieźle. Tyle, że tak nie chce mi się wychodzić z domu po jakikolwiek zakupy, że obawiam się, że skończy się spaghetti.
    Ps. Widziałam, że Twój zawodnika wygrał! Cieszę się – zwłaszcza, że na początku trochę się zirytowałam, że aplikacja informuje, że pobiera mój adres mail i znajomych, a mnie kurcze to wkurza :/ Ostatecznie użyłam swojego tajnego konta, przydaje się mega do wszystkich konkursów, głosowań itp.

  32. jadwiga

    E.
    oczywiście napisałam o Wojtku Szkudlarczyku, wygrał Plebiscyt na Najlepszego Sportowca Puszczykowa i dzisiaj gra w finale debla mężczyzn w międzynarodowych mistrzostwach Szwecji
    j

  33. Lotka

    Na pewno skorzystam z przepisu. Na szczęście w naszych sklepach są wszelkie nowości ze świata i możemy próbować do woli. Byłam na etapie próbowania wszelkich owoców, teraz czas na mniej znane warzywa. Pozdrawiam serdecznie.

  34. jadwiga

    Lotko
    myślę, ze nie jest to zły pomysł szczególnie teraz gdy zima jednak zawitała do nas, pozdrawiam i zdrówka życzę
    j

  35. czesia

    batatów u mnie na wsi nie dostaniesz, natomiast topinambur w ogrodzie, choć go przeganiam:). Bulwy są smaczne. Kiedyś uprawiano dla dziko prowadzonej „pstrej złotnickiej”, ale i nam smakuje. Robię czasem zapiekankę”)

    U Ciebie wygląda to smakowicie, więc jeśli gdzieś dostanę, wypróbuję:)

  36. jadwiga

    Czesiu
    a może zrobić takie danie z topinamburu? ja bym zrobiła,
    pozdrawiam
    j

  37. Agnieszka

    ale mi narobiłaś smaka! Tylko gdzie u mnie jest kaufladn w okolicy…;)

  38. jadwiga

    Agnieszko
    jeżeli nie Kauflland to może być Leclerc
    j

  39. łucja-maria

    Jak dobrze, że teraz można bez żadnych problemów kupić bataty.
    Są pyszne.
    Bardzo dziękuję za fantastyczne slajdy.
    Przesyłam pozdrowienia.

  40. Jadwiga

    Łucjo Mario
    bardzo się cieszę, że ci posmakowały, pozdrawiam serdecznie
    j

  41. Gosia

    sorki czy ktoś ma info na temat czy bataty sprowadzane z Ameryki są czymś faszerowane np chemią i wynalazkami żeby przetrwać podróż ? pozdrawiam

  42. Jadwiga

    Gosiu
    oczywiście, że nie wiem, ja po obraniu myję pod bieżącą ciepłą wodą, wrzucam do miski i zalewam ciepłą wodą, pomoczę tak ze dwadzieścia minut, a następnie odlewam wodę i płuczę na sitku, dopiero wtedy kroję w plastry i dodaję oliwę z ziołami
    j

  43. Agnieszka

    Wczoraj widziałam w Biedronce słodkie ziemniaki 🙂 Biedronka mnie coraz bardziej zaskakuje : buliony warzywne, zupy wegańskie, jarmuż…

  44. Jadwiga

    Agnieszko
    zakupy robię w trzech miejscach w Biedronce, Lidlu i na bazarze. Zarówno w jednym jak i w drugim markecie kupuję wybrane towary, które sprawdziłam i cieszę się, ze jest ich coraz więcej. W Hiszpanii Biedronka nazywa się Jeronimo i jest popularna, mają tam rodzimie produkty w dyskontowych cenach, stad w polskich odpowiednikach znajdują się hiszpańskie produkty a teraz jest sezon na pyszne pomarańcze i bardzo świeże cytryny
    j

Zostaw odpowiedź

XHTML: Możesz używać następujące tagi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.