Subskrybuj kanał RSS bloga Okiem Jadwigi Subskrybuj kanał RSS z komentarzami do wszystkich wpisów bloga Okiem Jadwigi

Sałata z figami

Autor: Jadwiga. 21 komentarzy.
figi podsmażane na masełku

figi podsmażane na masełku

Sezon figowy w pełni, w sklepach Lidl i Biedronka możemy kupić świeże figi, które teraz są najlepsze. Świeżusieńkie w sałacie są pyszne, oczywiście w Internecie znaleźć można wiele przepisów, w których główną rolę grają świeże figi.   Proponuję dzisiaj zielona sałatę masłową z figami.

Składniki

Sałata masłowa, sześć sztuk świeżych fig, pomidorki cherry lub inne malutkie na przykład daktylowe, jedna sztuka avocado, 2 łyżki octu balsamico, łyżka masła,

Wykonanie

Sałatę masłową myjemy, rwiemy na mniejsze części, wrzucamy do miski, avocado po przepołowieniu wydrążamy łyżeczką wrzucamy na sałatę, dekorujemy pomidorkami cherry lub daktylowymi. Figi kroimy na połówki, rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością masła, układami połówki fig,

udziki w jabłkach, cynamonie z goździkami

udziki w jabłkach, cynamonie z goździkami

obsmażamy z obu stron, polewamy niewielka ilością octu balsamicznego, wykładamy na sałatę, a sosem polewamy całość!

Pyszna zdrowa sałatka można ja zabrać do pracy, lub jako dodatek do głównego dania, którym u mnie były duszone udziki kurczaczane z jabłkami cynamonem i kilkoma goździkami do tego ryż jaśminowy, dania proste i bardzo zdrowe.

 

Pozdrawiam wszystkich serdecznie, życzę udanej niedzieli!

Jadwiga

komentarzy 21 do wpisu “Sałata z figami”

  1. czesia

    czy wiesz, że przypomniałaś mi inny rodzaj sałaty: na wzór poleski. Sałatę lub różne sałaty ze szczypiorkiem polać przesmażonymi skraweczkami, można w słodko-kwaśnym sosie:))
    A na figi nabrałam apetytu:))

  2. Stokrotka

    To bardzo ciekawy przepis. Nie przypuszczałam że do sałaty można dodawać figi.
    Dziękuję, zapamiętam.
    🙂

  3. Łucja-Maria

    Faktycznie fig pod dostatkiem.
    Zaprezentowałaś ciekawą, prostą i bardzo elegancką sałatkę.
    Wypróbuję.
    Miłego tygodnia.
    Pozdrawiam serdecznie:)*

  4. Teresa

    Ciekawy przepis Jadziu. Pozdrawiam 🙂

  5. jadwiga

    Tereniu
    pozdrawiam
    j

  6. Jadwiga

    Łucja Maria
    sama jadłam na przyjęciu wyglądała ładnie i apetycznie dlatego ją zaprezentowałam, ponadto można posypać prażonymi płatkami migdałów albo pestkami słonecznika
    j

  7. Jadwiga

    Stokrotko
    można dodać pestki uprażone i wtedy będzie miała oryginalny smak
    j

  8. Jadwiga

    Czesia
    moja mama robiła sałatę polaną skwarkami i octem też była dobra, bo ja śmietany nie jadłam
    j

  9. Teresa

    Jadziu mam serdeczną prośbę, czy mogłabyś przybliżyć przepis na udka, bo też mnie zaciekawiła ta potrawa. Pozdrawiam. 🙂

  10. jadwiga

    Tereniu
    dziki kupuje w Lidlu (nie reklamuję Lidla, nie ale napisałam gdzie je kupuję paczka 6,49) dwie paczki wystarczą, marynuję w zalewie sos sojowy troszeczkę i troszeczkę sosu słodko kwaśnego albo słodko chili, jaki masz ten kupuję w Kauflandzie, troszeczkę miodu wymieszam z udzikami np. dzień wcześniej wstawiam do lodówki, na dużej patelni rozgrzewam 2-3 łyżki oliwy wykładam udziki, zalewam pozostałym sosem i przykrywam, duszę 1o minut, obieram sześć jabłek, kroje na ósemki, dodaję do udzików, mogą być też gruszki obrane, duszę jeszcze 10 minut i gotowe udziki podaję z sałatą z figami ryz jaśminowy uzupełnia danie, pozdrawiam
    j

  11. Teresa

    Jadziu bardzo, ale to baaardzo Ci dziękuję. 🙂 Miłego poniedziałku.

  12. jadwiga

    Tereniu
    wzajemnie, mam nadzieję, że zasmakujesz w moim prostym wykonaniu kurczaczanych udzików
    j

  13. Lotka

    Czasami warto spróbować innych produktów niż nasze krajowe. Lubię eksperymentować w kuchni. Najserdeczniej pozdrawiam.

  14. jadwiga

    Lotko
    pozdrawiam serdecznie, dziękuję moje eksperymenty przedstawiam na blogu
    j

  15. An-Ula

    Zapisałam. Mam gdzieś też zapisany wcześniej przepis od Ciebie z figami. Same świeże figi mi nie smakują, są bardzo słodkie i mdłe, ale w połączeni z pomidorkami mogą byc dobre. Dziękuję i pozdrawiam :))

  16. jadwiga

    An-Ula
    w połączeniu z avocado + pomidorki i figi oraz sałata, może być rukiew wodna sama, może być sam szpinak , może być sama rukola te sałaty są wyraziste i wtedy wszystko razem pięknie gra
    j

  17. Helena

    Ktoś mi kiedyś podsunął przepis na dodatek do mięsa -plastry fig przekładanych plastrami koziego sera, dojrzewającej rolady. Ale to wyszło mdłe. Dopiero teraz wpadłam na pomysł, żeby tego przekładańca zagrzać w piekarniku i polać gorącym sosem z octu balsamico z miodem. No, to zupełnie co innego:))
    Tak, trzeba czasem poeksperymentować:))

  18. jadwiga

    Helen
    nic tak dobrze nie wychodzi jak kuchenne eksperymenty
    j

  19. czesia

    kupiłam figi i …..zjadłam… na surowo:))

  20. jadwiga

    czesiu
    smacznego, też były dobre
    j

  21. ewa777

    Sałatka prosta i ciekawa. Muszę zrobić:)

Zostaw odpowiedź

XHTML: Możesz używać następujące tagi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.