Subskrybuj kanał RSS bloga Okiem Jadwigi Subskrybuj kanał RSS z komentarzami do wszystkich wpisów bloga Okiem Jadwigi

Odwiedziła mnie Bożena, siostra mojej przyjaciółki Reni. Pamiętacie wpis z dnia 30 lipca, w którym napisałam o Reni mieszkającej w Jakarcie? Bożena przyjechała do nas z propozycją wspólnego gotowania, co jak wiecie bardzo mi odpowiada. Zaproponowała makaron mie goreng. Dlaczego? Dlatego, że przygotowanie tego dania trwa od początku do końca 12 – 15 minut, poza tym jest dietetyczne, lekkie, prawie nie ma w nim tłuszczu i na taką pogodę jak dzisiaj jest absolutnie wspaniały. Poza tym przygotowanie dla każdej pani domu nie będzie kłopotliwe.

Co potrzebujemy?

Makaron azjatycki mie (zamiast tego makaronu możemy wykorzystać 4 opakowania makaronu, jaki jest w zupkach Yum Yum, lub Vifon, wtedy mamy do dyspozycji dodatkowo smak, którym posypiemy makaron, natomiast torebkę z przyprawą oleistą wyrzucam, nigdy nie wiadomo jak długo makaron jechał do nas), sos sojowy gęsty słodki ketjap manis, 1 duży por, 6 jajek, ogórek, 2 papryczki chili, 4 ząbki obranego czosnku. Ketjap manis można kupić w sklepach kuchnie świata cena około 22,90 pln za 1 litr. Warto, ponieważ sos możemy dodawać do wielu potraw, o których jeszcze będę pisała.

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy 1,5 litra wrzącej wody, wsypujemy ½ łyżeczki soli, wrzucamy pokruszony makaron. Od zabulgotania gotujemy 3 minuty, odcedzamy na sitku i tak zostawiamy.

Na patelnię wlewamy 3 łyżki oleju z pestek winogron lub słonecznikowego, lub kujawskiego, lub, kto co ma, (ale tutaj nie polecam oliwy).Wrzucamy obrany i pokrojony drobno czosnek. Smażymy, dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chili, smażymy chwilę, aby oba składniki troszkę przyrumienić, ale nie za dużo. Usmażoną papryczkę i czosnek wykładamy z patelni na makaron. Obieramy pora, przecinamy wzdłuż, myjemy i na desce kroimy na talarki, lub półksiężyce, jak kto lubi. Wrzucamy połowę skrojonego pora na patelnię, smażymy, polewamy sosem ketjap manis – 3 kręgi (trzy kółeczka wokół patelni maleńkim strumykiem, dla ułatwienia dodam). Kolejną porcję pora wrzucamy na patelnię i kolejne trzy kręgi zataczamy wraz z sosem. Mieszamy drewnianą łopatką lub łyżką, czym kto ma. Po usmażeniu, gdy por zwiędnie dolewamy wodę, ale tylko 3-4 łyżki i dusimy nasze pory, aby straciły swoją sztywność. Wrzucamy makaron, mieszamy i wszystko razem smażymy, posypując nieco czarnym pieprzem i solą.  Przygotowujemy mniejszą patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i smażymy na niej omlet z 6 jajek ubitych w naczyniu. Omlet smażymy z obu stron. Usmażony omlet wykładamy na deskę, kroimy w paski i dodajemy na usmażony i odstawiony z ognia makaron. W międzyczasie obieramy ogórka świeżego, odcinamy 3 cm od końca i kroimy te część na słupki, pozostały ogórek skrobiemy wzdłuż widelcem, tak, aby wzdłuż ogórka były widoczne rowki. W ten sposób przygotowany ogórek kroimy w plasterki i układamy je wokół patelni. Powstały piękne kwiatuszki, które przystroją nam patelnię z makaronem i pokrojonym omletem. Pozostały ogórek podajemy na małym talerzyku, dodajemy obrany ze skórki pomidor pokrojony na ósemki, polewamy sosem wykonanym w następujący sposób: pół pokrojonej papryczki chili wrzucamy do filiżanki, zalewamy 2 łyżeczkami wrzątku, dodajemy łyżeczkę ketjap manis troszkę cukru, troszkę soli i pieprzu, mieszamy i polewamy pomidorka. Do ogórka podajemy sos chili firmy ABC. Zmienia on smak ogórka, który w połączeniu w z makaronem zamienia nasze proste danie w niebiańską ucztę. Na wyspach Jawa, Sumatra i Kalimantan tego typu potrawa jest podstawowym daniem dla całej Rodziny.

Gorąco polecam, jest bardzo smakowity i jak widzicie nie można go sknocić, zawsze się udaje!

Pozdrawiam wszystkich moich czytaczy bardzo serdecznie i życzę dużo słonka

Wasza Jadwiga

komentarzy 25 do wpisu “Mie goreng- szybkie danie indonezyjskie”

  1. Ciotka Pleciuga

    Pyyyysssszzzzności!!! A ja sobie przypomniałam studiując uważnie ten przepis, że wczoraj miałam ochotę na omlecik i pewnie dziś tę moją wczorajszą potrzebę zrealizuję. Pomidorów różniastych na rynku jest do wyboru, do koloru – więc omlet będzie z pomidorami. A co :)))
    Pozdrowionka 🙂

  2. Jadwiga

    Ciotko Pleciugo,
    omlet z pomidorami jest super smaczny,
    pozdrawiam
    j

  3. teresa

    Przepis wygląda na smakowity, tym bardziej, że omlet uwielbiam. Muszę poszukać tego sosu w naszym mieście. Przyznam, że nie spotkałam się z nim, ale może nie zauważyłam. Pozdrawiam

  4. Jadwiga

    Tereso,
    nie dość , że smakowity to przygotowanie tego dania jest błyskawiczne a o to przecież chodzi, Kuchnie swiata mają taki sos.
    pozdrawiam
    j

  5. rodorek

    Bardzo ciekawy przepis Jadwigo, warty wypróbowania:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

  6. Jadwiga

    rodorek, Krysiu,
    polecam bo lekkostrawny i dla osób, które walcza z waga rewelacyjny, jak mi ktos kiedyś powiedział, a widziałaś grubego Azjatę? ja nie, dlatego polecam, pozdrawiam
    j

  7. Basia

    Jadziu to musi być „miód w gębie…” uwielbiam posiłki przyrządzone na ostro, a te papryczki chili, czosnek z pewnością nadają wyrazisty smak tej potrawie. wygląda smakowicie. No i ten krótki czas przygotowania to też ogromny plus. Dziękuje za ciekawą propozycję kulinarną i pozdrawiam serdecznie.
    B.

  8. Jadwiga

    Basiu,
    Ta potrawa nie jest taka bardzo ostra, ten ketjap manis jest słodki a jedna papryczka nie jest aż tak bardzo ostra, ale daje smak, tym niemniej całokształt smaku jest wspaniały, spróbuj, bo łatwo wykonać to danie.
    pozdrawiam
    j

  9. Lusia

    wspaniały przepis. Zapisałam nazwę sosu, może mi się uda kupić to zrobię. Lubię takie ciekawe przepisy. Pięknie na Twoim stole.

  10. Jadwiga

    Lusiu,
    witam serdecznie, ciesze sie, że
    ten przepis spodobał się, dzisiaj go zrobiłam znowu i doszłam do wniosku, że jest jednak świetny po 15 minutach jedlismy obiad
    pozdrawiam
    j

  11. Monika

    Jakoś mnie potrawy indonezyjskie nie bardzo kręcą. Ostatnio mam manie na kuchnię polską, ale w zdrowszej wersji. Pozdrawiam.

  12. Jadwiga

    Moniko,
    rozumiem doskonale, tylko w naszym klimacie możemy jeść dania kuchni polskiej a w tropiku takie danie lekkie jest niezastąpione (a ja dodatkowo mam jeszcze wspomnienia z moich pobytów w Indonezji), pozdrawiam
    j

  13. Beata

    Nasze upodobania jedzeniowe często są wynoszone z dzieciństwa i nawet po wielu latach jedzenia angielsko-francusko-chińsko-meksykańskich potraw, zawsze z przyjemnością wracam do polskich naleśników z serem czy też leniwych.

  14. Azalia

    Oj, przyda mi sie przepis. W piatek spodziewam się gości, więc będę miała ich zaskoczyć. Zapisałam, a teraz marsz do marketu po produkty. Pozdrawiam serdecznie

  15. helena

    A u mnie na lodówce kurczy się ze starości wok. Kupiłam kiedyś ambitnie myśląc, że będę serwować rodzinie chińskie dania z woka. Niestety, nic z tego nie wyszło. Może talentu brak, ale wszystko mi się przypalało, spadało jedno drugiemu na łeb… bez sensu. Zdecydowanie lepiej wychodzi mi ryba pieczona w soli, z sosem holenderskim:-)) Pozdrawiam

  16. Yrsa

    Witaj Jadwigo !
    Dzisiaj jest tak gorąco ,że też postanowiłam na jutro zrobić coś lekkiego i mój wybór padł na „gulasz z warzywami i makaronem ” . Danie trochę podobne w charakterze do prezentowanego przez Ciebie , ale nie tak egzotyczne .
    Chętnie przymierzę się do Twojej propozycji jak tylko zaopatrzę się w katjap manis bo resztę składników mam w spiżarce i sprawdzę czy faktycznie nie można czegoś sknocić bo akurat do knocenia w kuchni jestem szczególnie uzdolniona .
    Pozdrawiam -Yrsa

  17. Jadwiga

    Beato,
    smaki z dzieciństwa kodujemy na całe zycie i w chwilach dramatycznych najczęściej wracamy właśnie do nich, pozdrawiam
    j

  18. Jadwiga

    Azalio,
    powodzenia, wszystko się uda!
    j

  19. Jadwiga

    Heleno,
    spróbuj, zachecam nieśmiało, może właśnie ta propozycja będzie sukcesem?
    pozdrawiam
    j

  20. Jadwiga

    Yrso,
    witam, jak się udał urlop, mam nadzieje, że wspaniale, a danie? łatwe, lekkie i przyjemne, serdeczności przesyłam
    j

  21. wierszula

    Witam, proste i szybkie danie to coś dla mnie.

  22. Jadwiga

    wierszulo,
    rzeczywiście ten makaron jest prosty w robocie i bardzo dobry po wykonaniu a dodatkowo szybko się robi
    pozdrawiam
    j

  23. Dorota

    Super pomysł, właśnie mam makaron Mie i sobie zrobię:-)
    Pozdrawiam:-)

  24. Jadwiga

    Doroto,
    danie jest bbłyskawiczne, smaczne i szybkie co w dzisiejszych czasach jest bardzoi ważne, a poza tym nie zawiera kalorii, smacznego
    j

  25. Dorota

    Zapraszam Jadwigo na moją wersję tego dania….pyszne było:
    http://doowa.blogspot.com/2012/10/makaron-mie-i-szybkie-danie.html

Zostaw odpowiedź

XHTML: Możesz używać następujące tagi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.