Subskrybuj kanał RSS bloga Okiem Jadwigi Subskrybuj kanał RSS z komentarzami do wszystkich wpisów bloga Okiem Jadwigi

Chleb żytni podpłomyki Chlebek drożdżowy, podpłomyk

Prosty w wykonaniu, udaje się zawsze.

Składniki na 8 sztuk

Po 750 g mąki żytniej i pszennej, 80 g drożdży, ¼  l mleka, ¼ l wody, 1 łyżeczka soli, po 1 łyżeczce ubitych w moździerzu nasion kolendry i kminku można dodać albo kminek albo kolendrę  jak kto lubi, oba smaki są pyszne. Do wysmarowania blachy tłuszcz, ja używam oleju z pestek winogron.

Wykonanie  

Mąkę przesiewamy do miski. Przygotowujemy rozczyn: mleko z wodą i drożdżami opruszamy mąką, odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy sól, kminek, kolendrę, wlewamy do miski z mąką, wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Każdą rozwałkowujemy na okrągły placek. Blachę smarujemy olejem i układamy dwa placki, odstawiamy do wyrośnięcia, ja stawiam na kuchni gazowej, uchylam nagrzany piekarnik i czekam 15-20 minut aż placki wyrosną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 250 stopni na 30 minut na drugim poziomie od dołu. Ściany piekarnika skrapiamy wodą. Pieczywo jest wtedy wilgotne i nie wysycha.

Bułka Wielkanocna 

Przepis sprawdzony, wielokrotnie robiony, udaje się za każdym razem!

Składniki

500 g mąki , ¼ l letniego mleka, 2 jajka ,70g cukru, ½ łyżeczki soli,szczypta gałki muszkatołowej i zmielonego ziela angielskiego, skórka otarta z ½ cytryny, 120g miękkiego masła ,50g drobno posiekanej, kandyzowanej skórki cytrynowej, 1 żółtko do posmarowania bułki, masło do wysmarowania formy (tortownicy).

Wykonanie

Mąkę przesiewamy do miski, we wgłębieniu mąki przygotowujemy rozczyn: kruszymy drożdże, wlewamy ciepłe mleko, mieszamy z niewielką ilością mąki – przykrywamy ściereczką na 15 minut do wyrośnięcia. Jaja ubijamy z cukrem, solą, przyprawami i skórką z cytryny. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy ubite jajka i wyrabiamy ciasto. Dodajemy miękkie masło. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie lśniące i elastyczne oraz będzie odchodziło od ręki. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w misce do wyrośnięcia. Dzielimy na cztery części, formujemy kulę. Tortownicę natłuszczamy, układamy obok siebie w tortownicy 4 kule i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, niech rośnie. Wyrośnięte ciasto smarujemy rozmąconym żółtkiem i wstawiamy tortownicę do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Pieczemy ca 40 minut do tzw. suchego patyczka. Bułkę podajemy do śniadania wielkanocnego jest wspaniała i pachnąca.

Smacznego!

Wasza Jadwiga

komentarzy 8 do wpisu “Chleb drożdżowy i bułka wielkanocna”

  1. Ewa

    czytam,czytam … i aż nie mogę doczekać się
    Świąt… same pyszności 🙂

  2. Andrzej

    O rany!!! Toż to też „sport” wyczynowy, w arcymistrzowskim wykonaniu! Jak ten imiennik może utrzymać linię? Pozdrawiam.

  3. Kajoli

    yyy…ileż cudnych przepisów dajesz…Uwielbiam baraszkować w kuchni (małżeństwo patelni i oleju jest tak cudownie gorące i jakie cudne rzeczy się rodzą z tego *^_^*), ale mieszkając teraz w… „akademiku” mam bardzo ograniczoną (dostępem i wyposażeniem) kuchnię~ T_T
    Całuski drożdżowe!

  4. Jadwiga

    Ewuniu,
    mam nadzieje, że sie spotkamy i spróbujesz, pozdrawiam
    Jadwiga

  5. Jadwiga

    Zawsze kochałam gotować, a przysmaki na święta były choć nie było w sklepach nic, ale jakoś tak coś z niczego i zawsze coś. Teraz takie bogactwo różnych rzeczy w sklepach, że trudno się oprzeć. Przytoczę takie opowiadanko z ostatniego Bożego Narodzenia:
    Upiekłam tort makowy był super, ja i moja córka bardzo lubimy, ale okazało się ,że mamy konkurencję. Na stole na trasie stały śliżyki (mak z różnymi bakaliami , troszeczke śmietany) przepis jest podany jak klikniesz na przepisy kulinarne, no i nasz tort, wszystko elegancko zabezpieczone, odwijam ci ja koc, a tam co ja widzę, nie piłam, nic nie przyswajałam dobrego do organizmu, znaczy alkoholu, a tu myszki harcują, no i co, tort pięknie zabezpieczony już był odbezpieczony, myszki miały wyżerkę, boć to zima jak cholera była, i biedne stworzenia boże nie mniały co jeść. Krzyk jaki podniosłam obudziłby każdego umarłego, mój w piżamie na taras na ratunek się wyrwał, no i krzyczy czego się drzesz, a ja myszy! no gdzie , jak to gdzie pod kocem!, moj na to chyba: cię pogięło pod kocem, idź się lecz, jeszczem myszy pod kocem nie widział, i wtedy jedna wychynęła, jakby chciała mu powiedzieć, no i widzisz jestem !
    No nic im nie zrobiliśmy, tylko tort z górnej partii przeszedł w dolną i został przez myszki przyswojony w całości, czasami tylko nasza kocica Zara jak oszalała biegała po pokoju, nie wiemy dlaczego? może jej myszki przeszkadzały?
    pozdrowienia

  6. Jadwiga

    Kajoli,
    oczywiście, każdy ma jakieś ograniczenia, ale jak się człowieki zapoznają to będą mieli znajomość na przyszłość to znaczy jak znalazł,
    pozdrawiam serdecznie życząc samych dobroci

  7. Wiesia

    Wesołych Świąt!!!

  8. Jadwiga

    Wiesiu,
    Serdecznie dziękuję za pierwsze życzenia świateczne, Wesołych, dobrych, radosnych świąt wielkanocnych.
    Pozdrawiam

Zostaw odpowiedź

XHTML: Możesz używać następujące tagi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.