Subskrybuj kanał RSS bloga Okiem Jadwigi Subskrybuj kanał RSS z komentarzami do wszystkich wpisów bloga Okiem Jadwigi

Sezon przetworów domowych w pełni. Na straganach bazarów pysznią się brzoskwinie, śliwki, koperek, natka pietruszki, papryka, pomidory, ogórki, sałaty, a także dynie, o których też napiszę.

W ubiegłym rok podałam przepisy na dżem nektarynkowo –brzoskwiniowy cioci Joli, buraczki babci Stasi, nalewkę z aronii (polecam wpis z dnia 17.08.2010).W następnym wpisie z dnia 16.09.2010 Podałam przepisy na powidła śliwkowe i przetwory z ogórków, zaś w październiku 26.10.2010 Opisałam sposób wykonania naleweczki z pigwy. Moja pigwa jeszcze jest na drzewie, ma, co najmniej kilka tygodni czasu do zbiorów, rośnie, powoli dojrzewa, a ja zajmę się nią dopiero pod koniec października. Zresztą muszę kupić pigwowca tak ze dwa kilogramy, aby pigwówka miała odpowiedni smak i zapach.

Dzisiaj zajmiemy się błyskawicznymi powidłami śliwkowymi, które królują w kuchni mojej przyjaciółki Joli.

Składniki 4 kg śliwek węgierek, 0,5 kg cukru

Jola kupuje śliwki, ale tylko węgierki i zawsze wybiera na bazarze te najbardziej dojrzałe, lekko pomarszczone. Wymyte i wydrylowane śliwki wkłada do garnka z grubym dnem, zasypuje cukrem, odstawia na dwanaście godzin, a następnego dnia przystępuje do smażenia.

Śliwki podgrzewa na kuchni cztery razy w ciągu jednego dnia, podgrzewa, ale nie gotuje! To jest ważne, one mają być tylko podgrzane. Gdy śliwki są już czwarty raz podgrzane, ale niezagotowane, zostają odstawione do przestudzenia.

I teraz czynność najważniejsza- wyjmujemy mikser i końcówką do miksowania, miksujemy nasze przesmażone śliweczki przez pięć minut. Stawiamy na kuchni, podgrzewamy i gorące wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i ustawiamy na ściereczce do góry dnem.

Powidła robimy w ciągu jednego, sposób jest sprawdzony, a smak, bajeczny! Nasze powidła nie są wysmażone a raczej przesmażone, łatwo można je rozsmarować na naleśnikach, choć ja kocham powidła z plackami ziemniaczanymi.

Skoro już o plackach mowa to moje robię w sposób następujący:

1 kg obranych ziemniaków, 2 cebule, olej z pestek winogron do smażenia, sól, pieprz do smaku, 1 jajko, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki babuni

Ziemniaki oraz cebulę przepuszczam przez maszynkę do mięsa, dodaję mąkę, jajko, sól i pieprz do smaku. Mieszam, na rozgrzany tłuszcz (ja smażę na oleju z pestek winogron) kładę łyżką masę i smażę na złoty kolor z obu stron.

W naszym domu każdy je placki, z czym innym, ja z powidłami śliwkowymi są pyszne! Mój ślubny ze śmietaną, moja córka z cukrem lub powidłami, a więc dla każdego coś pysznego!

Zachęcam do przygotowania powideł, gdyż nie ma nic smaczniejszego, od pysznych placków ziemniaczanych, naleśników, bułeczek drożdżowych, rogalików z nadzieniem z powideł śliwkowych własnej roboty. Mniam!

Życzę Smacznego,

Wasza Jadwiga

komentarzy 76 do wpisu “Błyskawiczne powidła Cioci Joli”

  1. basia

    Dziękuje Jadziu i za przepis i za Twoje słowa pozostawione u mnie.
    pozdrawiam serdecznie

  2. Jadwiga

    Basiu,
    jeżeli Ktoś robi coś dobrze, trzeba chwalić, zawsze! pozdrawiam
    j

  3. Yrsa

    Jadwigo , jak Ty kusisz tymi przepisami .W ubiegłą sobotę zrobiłam surówkę w/g Twojego przepisu ta z dodatkiem chrzanu , bardzo pyszna o chrupiąca , resztę włożyłam w słoiczki jak radziłaś i będzie na niedzielę .
    Teraz pracuję nad przecierem pomidorowym w piwnicy stoi już 46 słoików , następne będą buraczki .
    Mam chrapkę na powidła , ale trudno będzie je zrobić gdy jest się w domu po 16-ej . Zapowiada się kolejna pracowita sobota .
    Pozdrawiam Yrsa

  4. Jadwiga

    Yrso,
    jedno moge stwierdzić, że moje przepisy są pewne, sałatka dobra, prawda? a powidłą mozesz zrobić według przepisu z zeszłego roku z dnia 16 września, lub te, które sa tez bardzo prsote, Czesia w komentarzach podała tez swój przepis na powidłą z piekarnika, szybko, bez mieszania i tez pyszne, pozdrawiam serdecznie,
    a pomidory wg jakiego przepisu robisz, podaj proszę, przecież wiesz, że zbieram przepisy.
    j

  5. Yrsa

    Jadwigo , przecier pomidorowy robię bez przepisu bo jest to 100% przecier pomidorowy .
    Pomidory podłużne , lima lub inne mięsiste , myję , kroję na kawałki i gotuję .
    Gdy zmiękną przecieram / gorące/ przez sito .Przecier wlewam do słoików i pasteryzuję 30 min. od momentu zagotowania się wody w garnku . Używam do bigosu , leczo , sosów i zupy .

    Surówka z kapusty i marchewki z chrzanem jest bardzo dobra – polecam wszystkim , już rozesłałam przepis po znajomych .
    Teraz przeszukuję komentarze w poszukiwaniu przepisu na łatwe powidła – dobrej nocy Ci życzę -Yrsa

  6. Gordyjka

    I teraz żałuję, że doba ma tylko 24 godziny…:(

  7. Jadwiga

    Yrso,
    dziekuję za przepis na przecier pomidorowy, rzeczywiście łatwy, suróka, dziękuję bardzo, jest bardzo zdrowa i niech wielu osobom słuzy, tym bardziej , że wszystkie jesteśmy zapędzone w tym świecie wyścigów, wiec jednorazowa praca na wystarczajaca na miesiąc to jest dobry układ.U mnie są łatwe powidła a i Czesia dała też, pozdrawiam
    jadwiga

  8. Jadwiga

    Gordyjko,
    tak doba ma 24 godziny, ale jest też i weekend…
    serdeczności
    j

  9. Jakub

    No właśnie,Pani Jagienko,tak to z ta wyobraźnią dzieci jest i trzeba się modlić,aby w wiekach starszych trochę jej pozostało.A na dowód tego,że tak może być,napisał do Pani PLACUSZKOWY POTWÓR.

  10. Jadwiga

    Panie Jakubie,
    znaczy placuszki Pan lubi? a to dobrze u nas z jabłuszkami, z cukinią, placki ziemniaczane i bliny!!! ach bliny w wykonaniu ślubnego to jest to,
    serdeczności
    j

  11. Jakub

    Taaak,bliny z łososiem…Proszę zmienić temat,Pani Jagienko,bo
    się rozmarzę,albo rozmażę za bardzo.Jakub

  12. Jadwiga

    Panie Jakubie,
    taaaa, najlepsze bliny z łososiem no mogą być ewentualnie z kawiorem też, pozdrawiam
    j

  13. Jakub

    Czasami „k”robi różnicę.Tak,tak.Pozdrawiam Serdecznie.Jakub

  14. Hurghada35

    Domowe powidła – niebo w gębie:)

  15. maria

    Powidła na pewno pyszne…ja nie mam tu węgierek niestety:(
    Pozdrawiam gorąco:)

  16. ewa

    Jadziu, byłam zdziwiona, że do placków ziemniaczanych dodajesz makę ziemniaczaną. Dzisiaj, smażąc placki, też dodałam mąki ziemniaczanej i placki były pyszne, bardzo chrupiące. Zwykłej mąki w ogóle nie dawałam. Do końca życia człowiek się uczy. Dziękuję za inspirację:)

  17. Jadwiga

    Panie Jakubie,
    pozdrawiam Pana wieczornie,
    k zawsze robi różnicę
    j

  18. Jadwiga

    Hurghada35,
    co racja to racja, właśnie zjadłam z sucharkiem,
    ech… niebo w gębie
    j

  19. Jadwiga

    Mario,
    wielka szkoda, Zośka też narzeka, że nie ma węgierek, no nie ma, ale macie inne fajne i smaczne produkty, a my nie…
    j

  20. Jadwiga

    Ewo,
    ten przepis na placki jest mojej babci, moja mama też tak robiła, no i teraz ja i moje dzieci i tak tradycja nie ginie, a placuszki świetne, chrupiące i nie są takie zwiotczałe, serdeczności
    j

  21. andrzej

    A do ziemniaczanych placków ( muszą chrupać!!!) szklanka gęstej śmietany ( zimnusiej). Zdrowe to nie jest, ale jakie smaczne! Pozdrawiam.

  22. Jadwiga

    Andrzeju,
    Ty lubisz tak samo jeść placki jak mój ślubny, gesta zimna śmietana, no cóż o gustach się nie dyskutuje a jak to mówili starożytni de gustibus non esputandum est,
    pozdrawiam i do szybkiego zobaczenia,
    j

  23. jula236

    U mnie w domu powidła robi mama, też z węgierek .Hmm… Ma inna technikę, bo na małym ogniu dosyć długo trzyma w garnku razem z cukrem i miesza , też stara się nie zagotować.
    Ma jednak tylko jedno podejście 😉 …
    Potem podobnie, jak powidła Joli do słoika wyparzonego , do góry dnem aż ostygną. Nie miksuje !…
    Tak w smaku , jak i w jedzeniu bardzo smaczne. Ja bardzo lubię je jeść na śniadanie z białym serem od znajomej kobiety.Ser pyszny bo bez konserwantów . Nie jadłam powideł z plackami ziemniaczanymi, zawsze je jem na słodko z cukrem , lub na ostro z jakimś sosem i mięsem. Oczywiście spróbuje. Myślę ,że będą mi smakowały . 😆

  24. jabed

    Jak tylko wrócę do domu to robię te powidła…już czuję ich zapach i smak… Dzięki za ten przepis. Pozdrawiam kolorami jesieni. Miłego odpoczynku w słoneczny jesienny dzień. Jola

  25. Jadwiga

    Jula236,
    polecam mój przepis z dnia 16.09.2010 tam jest bardzo prosty przepis na powidła, Joli przepis jest super i bardzo smaczny, wszystko co dobre jest zawsze dobre, dziękuje serdecznie
    j

  26. Jadwiga

    Jolu,
    mozesz wybrać przepis na powidła, ten lub z dnia 16.09.2010 obydwa polecam, pozdrawiam serdecznie
    j

Zostaw odpowiedź

XHTML: Możesz używać następujące tagi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.