Subskrybuj kanał RSS bloga Okiem Jadwigi Subskrybuj kanał RSS z komentarzami do wszystkich wpisów bloga Okiem Jadwigi
spód tarty

spód tarty

Długo zastanawiałam się, co przygotować na niedzielę, gdy  swój przyjazd zapowiedziała  wnuczka. Postanowiłam zrobić tartę z dynią posypaną trzema serami: gorgonzolą, mozarellą i parmezanem.

Potrzebne składniki:

Dynia Muscat de Provance około 1,5 kg, pół kostki masła jakieś 150g, 1 szklanka mąki jaglanej, 1 szklanka maki owsianej, 1 szklanka mąki kokosowej, troszkę soli do smaku, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka, troszkę śmietany. Dodatkowo do masy na wierz: 5 jaj i 0,5 l mleka do polania wierzchu tarty. Oczywiście sery: 1 opakowanie sera gorgonzola picante, 2 opakowania tartej mozarelli, 1 opakowanie parmezanu. Sery kupiłam w Lidlu.

Sypkie składniki włożyłam do malaksera, proszek do pieczenia rozmąciłam ze śmietaną i

upieczona dynia

upieczona dynia

również wlałam  do malaksera, zmiksowałam, dodałam jajka, masło, zmiksowałam, ciasto przełożyłam na stolnicę i szybko zagniotłam ( gdyby trzeba było można dodać jeszcze dwie trzy łyżki śmietany albo mleka), zrobiłam dużą kulę zapakowałam w torebkę foliową i włożyłam na kilka godzin do lodówki.

Na godzinę przed przyjazdem wnuczki wyjęłam ciasto, blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto starłam na tarce warzywnej równo rozkładając na blaszce.

tarta z serami

tarta z serami

Przykryłam papierem i posypałam grochem, aby pięknie się podpiekło. Wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.

W tym czasie przygotowałam dynię, przekroiłam na pół, wydrążyłam łyżką części miękkie wraz z pestkami, pokroiłam dynię na ósemki, a później na kwadraciki, obrałam, przełożyłam do brytfanki wyłożonej papierem posypałam ziołami prowansalskimi i skropiłam dobra oliwą. Upiekłam w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Ostudziłam dynię, wyłożyłam ją na podpieczony spód, na którym ułożyłam pokruszoną gorgonzolę oraz utartą mozarellę.

 

Do miski wbiłam 5 jaj oraz wlałam mleko tak około pół litra. Rozmąciłam i masę wylałam na przygotowane ciasto z serami.  Wierzch tarty posypałam parmezanem, przybrałam świeżym rozmarynem. W ten sposób

a teraz do piekarnika

a teraz do piekarnika

przygotowana tarta powędrowała do piekarnika na 45 do 50 minut. Zapach, jaki snuł się po domu wart jest dłuższych przygotowań.

 

 

Namawiam do przygotowania tarty, szczególnie wtedy, gdy jest chłodno i trzeba podać coś sycącego. My po

tarta z trzema serami gorgonzola picante, mozarella i parmezan

tarta z trzema serami gorgonzola picante, mozarella i parmezan

zjedzeniu kawałka mieliśmy tylko uzasadnione wyrzuty sumienia, gdyż w ten sposób przygotowana tarta jest bombą kaloryczną. Ale jaką smaczną!

komentarzy 30 do wpisu “Tarta z dyni z trzema serami (krok po kroku)”

  1. nemezis

    Wygląda bardzo apetycznie!
    Przez moment pozazdrościłam Wam takiego smakołyku 🙂

  2. Teresa

    Wygląda apetycznie. Zawsze robię tarty na słodko, może czas spróbować czegoś innego? Przepis bardzo interesujący. Pozdrawiam Jadziu. 🙂

  3. Beata M

    Bardzo ciekawe danie, spróbuję!

  4. gordyjka

    Jak się wcisnąć na „Wnuczkę” do Ciebie ?? ;o)

  5. jadwiga

    Gordyjko
    po prostu przyjedźcie, i już łatwo? pewnie!
    j

  6. jadwiga

    Beato
    roboty nie tak dużo a jedzenie pyszne
    j

  7. jadwiga

    Teresa
    no właśnie, może czas na tartę pikantną?
    j

  8. jadwiga

    nemezis
    koniecznie spróbować trzeba, bo teraz dynie są pyszne a tarta pikantna ma to coś w sobie
    j

  9. Urszula

    Takiej tarty z dynią jeszcze nie jadłam, a wygląda zachęcająco 🙂

  10. Gryzmolinda

    Wiguś AJLAFIAM cię i ciebie za dokładny przepis i generalnie za wszystko co dajesz mojej skromnej osobie i prawdopodobnie innym .Jutro popełnię ciasto i w sobotę upiekę

    macham wieczorowo i upalnie – Gryzmolinda vel Dośka

  11. jadwiga

    Gryzmolindo
    wielbię za Twoje wpisy, jesteś cool! Kefir u docenta był wspaniały, ech…
    j

  12. czesia

    gdyby nie to, że przygotowania zajmują cały dzień, gdybym miała wnuczkę, dla której warto stać przy piekarniku cały dzień, na pewno bym to zrobiła. Ale: mam dynię, sery mogę kupić i może zawita do mnie gość, dla którego warto. Dlatego przepis kopiuję i skorzystam. pozdrawiam:)

  13. jadwiga

    Czesiu
    pewnie dla wnuczek warto wszystko, tylko 1/4 dnia spędziłam przy tarcie, a może mniej? ale mina bezcenna gdy jadła, właśnie wpadła jadąc z pracy a powiem szczerze w stosunku do Jej pracy ja mieszkam na drugim biegunie, choć w tym samym mieście, pozdrawiam
    j

  14. An-Ula

    No mnie się bardzo to podoba, zapisałam. Nawet zapach czuję. Dziękuję i pozdrawiam :))

  15. jadwiga

    An-Ula
    to te gałązki rozmarynu tak zapachniały
    j

  16. notaria

    Nie potrafię czytać tak skomplikowanych przepisów 🙁 Co zrobiłaś z grochem, którym posypany był papier do pieczenia??

  17. Helen

    Jak tak czytam, to mam wrażenie że posiadanie licznej rodziny oznacza głównie stanie przy garach:)))) Chyba się cieszę, że nie mam kilku wnuczek. Wciąż tylko by coś jadły:)))
    A może to ty jesteś nadambitna i myślisz, że bez kolejnego wspaniałego, ale pracochłonnego dania ani rusz!?
    A zamówże raz pizzę… !
    :))

  18. jadwiga

    Helen
    one pizzę mają zawsze a taka tartę tylko u babci, hi hi, a poza tym obfotografowałam ja dla was! na większe spotkanie w sam raz, dobra na zimno i na gorąco
    j

  19. jadwiga

    Noti
    groch wsypałam do woreczka będzie na następny raz, ale dzięki niemu tarta jest równa bez dodatkowych uwypukleń i po to był potrzebny
    j

  20. Czereśnia

    Na robiłaś mi smaku tą tartą…Z chęcią wypróbuję przepis…Pozdrawiam:)

  21. Stokrotka

    Tak to smakowicie opisałaś, że okropnie mi się jeść zachciało:-)))

  22. jadwiga

    Stokrotko,
    proszę częstuj się, na dobre zdrowie
    j

  23. ewa777

    Jadziu, Twoja pracowitość i pomysłowość nie ma granic. Przepis zapiszę, może się przyda, nawet nie dla wnuczki:)

  24. jadwiga

    ewa777
    a pewnie nie zawsze mamy wnuki, wnuczki, możemy przecież taka tartę przygotować dla znajomych i przyjaciół, pozdrawiam Ewo
    j

  25. Jadwiga

    Czereśnio
    dziękuję cieszę się, że się podoba, bo smakuje również fajnie, byłam u ciebie ale nie mogę wstawić komentarza bo tylko konto gogle muszę założyć, a ja nie używam konta gogle, pozdrawiam
    j

  26. Jadwiga

    Urszulo
    Twój blog proste potrawy może taka tartę również polecić jako danie tanie, proste i pyszne
    j

  27. Łucja-Maria

    Jadwigo,
    to kolejny fantastyczny przepis. Robiłam. To prawdziwa pychotka.
    Pozdrawiam serdecznie:)

  28. Czereśnia

    Jadwigo nie trzeba zakładać konta Google…Przy ramce gdzie pisze Konto Google… jest strzałka i na nią trzeba kliknąć…i na dole pojawi się opcja Nazwa/Adres URL i Anonimowy…i potem kliknąć opublikuj komentarz…Mam nadzieję, że pomogłam…Pozdrawiam:)

  29. Jadwiga

    Łucjo-Mario
    jakże miło słyszeć, mnie też smakuje nadzwyczaj
    j

  30. Jadwiga

    Czereśnio
    biegnę, naprawię błąd
    pozdrawiam
    j

Zostaw odpowiedź

XHTML: Możesz używać następujące tagi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.