Subskrybuj kanał RSS bloga Okiem Jadwigi Subskrybuj kanał RSS z komentarzami do wszystkich wpisów bloga Okiem Jadwigi

Sałatka z grzybów

Autor: Jadwiga. 44 komentarze.

Sezon grzybowy trwa, nie wiem, czy w naszych lasach jest w tym roku dużo grzybów czy tylko trochę, ale tę sałatkę grzybową można zrobić z kurek również, polecam gorąco, bo sałatka jest bardzo dobra i efektowna szczególnie na Wigilię Bożego Narodzenia. Wtedy każda gospodyni stara się podać coś z grzybów, co byłoby nieznane, ale jednak bardzo dobre. Wiem, wiem, powiecie, że grzyby są ciężkostrawne i kto to będzie jadł?  Ale przecież Wigilia nie jest codziennie, zatem jeden raz w roku, no może dwa możemy sobie pozwolić na skosztowanie czegoś innego, smacznego, ale jednocześnie przygotowanego przez nas dla naszej Rodziny. Ten jeden raz w roku grzyby królują na naszym stole w różnych postaciach, ale czy w postaci sałatki też? Zapraszam tedy do przygotowania tej smacznej sałatki.

Składniki

Cały durszlak grzybów, 0,5 szklanki oleju, 6 cebul, łyżka cukru, 1 koncentrat pomidorowy, 1 łyżka ostrej papryki, 1 łyżka słodkiej papryki, sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie

Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na patelni na 2 łyżkach oleju, musimy ją „zeszklić” raczej niż usmażyć. Grzyby kroimy w paski.

Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, mieszamy, dusimy na wolnym ogniu pół godziny, wkładamy do wyparzonych słoiczków po dżemie, zakręcamy i stawiamy na ściereczce do góry dnem. Oto i cała nasza praca w kuchni w sprawie sałatki z grzybów. Prawda, że proste i łatwe? A efekt – murowany, zresztą spójrzcie na zdjęcie, wygląda ładnie, ale tez i tak samo smakuje. Wiem, że powiecie, znów nas zmusza do pracy, ale jednocześnie powiedzcie prawdę, jest to przepis prosty, łatwy, niekosztowny, a co za poezja smaku na wigilijnym stole! Serdeczności przesyłam wszystkim czytaczom, miłego weekendu, może na grzybach, może w lesie, może w promieniach słońca, do usłyszenia

Wasza Jadwiga

komentarze 44 do wpisu “Sałatka z grzybów”

  1. Yrsa

    Grzybki lubię tylko suszone w kapuście poza tym jadam tylko pieczarki . Mój organizm nie toleruje grzybów leśnych , sprawdzałam kilka razy , smakowały mi , ale po pewnym czasie żołądek mówi stanowcze NIE.
    Dalia piękna , domyślam się ,że z Twojego ogrodu , śliczny kolor .Lubię potrzeć na kwiaty dali lub jak mawia moja mama georginii , mają ciekawą idealną budowę .
    Moja ulubiona odmiana to dalia pomponowa w kolorze bordo.
    Pozdrawiam serdecznie ,życzę Ci Jadwigo pięknej niedzieli-Yrsa

  2. Margeta

    Dawno Cię odwiedzałam,przepraszam( nieobecność usprawiedliwiona uwierz), więc dzisiaj czytam o powidłach, które robiłaś , o chlebie( myślę,z że piekłaś:) i o sałatce .
    Dzisiaj byłam na opieńkach, właśnie w naszych lasach zaczął się wysyp. Nazbierałam duużo. Jutro zrobię sałatkę z Twojego przepisu 🙂
    pozdrawiam

  3. Jadwiga

    Margeto,
    cieszę się z odwiedzin, skoro nie byłaś to pewnie była to uzasadniona nieobecność, sałatka z opienków jest bardzo dobra też, mam nadzieję, na Twoje dalsze wizyty, trochę tu opisałam o różnych sprawach, zapraszam do czytania, pozdrawiam serdecznie
    j

  4. Jadwiga

    Yrso,
    znakomicie rozumiem Twój problem, ja tylko moge jeść w ograniczonych ilościach pieczarki, mozna powiedzieć w bardzo ograniczonych, rydze lubię w occie, ale tez jeden lub dwa, pozwalam sobie na nie tylko podczas Bożego Narodzenia, a sałatka jest super dobra, tylko dla tych co kochaja grzyby. Ponieważ juz jesień, postanowiłąm zadedykować mój wpis grzybiarzom, aby spróbowali grzybó w innej postaci,
    pozdrawiam serdecznie
    j

  5. Dośka

    oczywiście jako FENOMEN wszelakich wypieków zapisałam sobie przepis na chlebek i go stworzę jak słowo daję .Dzemy i powidła mam robić w tym tygodniu ze śliwek,jabłek i gruszek .Natomiast grzybów tego rocznych niestety brak -oj.
    macham wieczorowo – Dośka

  6. Jadwiga

    Dośko,
    ale sa kurki Kobietu, kurki są i można tez z nich zrobić sałatkę, i tu Ciebie przydybałam, zaponiałaś o kurkach, pozdrawiam
    udanych przetworów zyczę,
    j

  7. Gordyjka

    Co Cię odwiedzam to „wychodzę” głodna…;)

  8. Jadwiga

    Gordyjko,
    od czasu do czasu musze dać coś dla ciała, nie tylko dla ducha
    pozdrówko
    j

  9. zośka

    No ale nie gotujesz tych słoików? Jak długo może ta sałatka stać?

  10. czesia

    Grzybów w tym roku mało. prawdziwych prawie wcale.Lubię je zamrożone w całości, świeże.Zimą łatwo je wykorzystać, nawet do sałatki:). Skorzystam z przepisu, bez przetrzymywania w słoju.
    Nie smażyłam grzybów na oleju:)

  11. czesia

    Kiepsko sie pisze u Ciebie, bo nie mozna wprowadzic korekty, i wyglada to tak jak w tej chwili. Może podpowiesz jak sobie radzić:), proszę:)

  12. Jakub

    Nie ma w tym roku grzybków,Pani Jadwigo.Trochę podgrzybków,trochę kurek.Sucho jest.No ale na sałatkę zawsze coś tam można uzbierać.Pozdrawiam niedzielnie.Jakub

  13. Margeta

    Moja nieobecnośc związana była ze ślubem syna , no i oczywiście z przygotowaniem do weseliska. Teraz będę miała więcej wolnego czasu , więc na bieżąco będę do Ciebie zaglądać, no i oczywiście z niecierpliwością czekam na nowe wpisy.
    Ostatnio nawet swoje blogi troszeczkę zaniedbałam, ale już naprawiam zaległości.Życzę miłego popołudnia i wieczoru. ACH.

  14. Ciotka Pleciuga

    Droga Jadwigo! Znawcy grzybów twierdzą, że kurki to grzyby najlepsze, bo smaczne i do tego ekonomiczne. Można je spożywać kilkakrotnie :-). Po prostu nie trawią się w żołądku. Ale nic to. Ważne, że jeszcze w naszych lasach rosną. Na osiedlowym ryneczku widziałam już zielonki (grzyby lubiące piaszczyste podłoże). Że się pokazały to znak, że „późną” jesień już mamy, bo one dopiero w drugiej połowie października wyłażą z ziemi.
    Co do mnie – preferuję tylko rydzyki (nie mylić z pewnym duchownym) smażone na masełku. W tym roku chyba ich w ogóle nie ma.
    Pozdrowionka! 🙂

  15. randdal

    dziś na spacer do lasu poszliśmy, z koszykiem niby, ale to pierwszy dzień na powietrzu mój. Nie dużo grzybów w tych naszych lasach, sucho. U nas gąski i prawdziwki w occie, reszta zjadana i suszona.

  16. Hurghada35

    Co tam , że grzyby sa ciężkostrawne- ja je uwielbiam;

  17. Jadwiga

    Zosko,
    u mnie stoi już ponad rok,
    serdeczności, kiedy do Polski?
    j

  18. Jadwiga

    Zośko,
    nie gotuję zakręcam na goraco do góry dnem fik i już, cała mecyja
    j

  19. Jadwiga

    Czesiu,
    nie wiem jak to jest, ale moi technicy jakoś nie moga sobie ze sprawą poradzić, moze gdybym odblokowała kopiowanie, to by było inaczej,
    j

  20. Jadwiga

    Pan Jakub,
    tak, tak wiem zewsząd krzy nie ma grzbków, ale sa kurki i opieńki,
    j

  21. Jadwiga

    Margeto,
    gratulacje Kobieto i wszystkiego najlepszego z okazji takich wydarzeń u Ciebie, pozdrawiam serdecznie
    j

  22. Jadwiga

    Ciotko Pleciugo,
    aaaa? kurki takie są? rydzyki na masełku no tak nic dodać nic ujać, wiesz co dobre, serdeczności
    j

  23. Jadwiga

    randdal,
    no tak u nas tez grzybków niet, ale wolę już taka pogodę jak dzisiaj od deszczu w ostatnich miesiacach, pozdrówko!
    j

  24. Jadwiga

    Hurghada35,
    no właśnie, cięzkostrawne są ale od czasu do czasu smaczne a pachna w grzybowej….
    mniam, mniam

  25. Jadwiga

    Czesiu,
    spróbuj, przepis sprawdzony, pozdrawiam serdecznie
    j

  26. zośka

    A we wtorek w nocy:)

  27. Eurydyka

    Nie jadam grzybów z przyczyn zdrowotnych, ale przepis bardzo ciekawy 🙂 Pozdrawiam Jadwigo :)))))

  28. Azalia

    Jadziu, przepis dobry, łatwy, ale po pierwsze nie ma u nas kurek, a po drugie – nie gustuję w kurkach. Wole pieczarki, a za rydzami gotowa jestem kilometry leci8eć. Niesyety, w tym roku nie znalazłam w umówionym miejscu. Miał na mnie czekać taki jeden rydzyk i nie wyrósł. Proszę nie mylić!!!
    Pozdrawiam serdecznie

  29. Jadwiga

    Azalio,
    skoro nie ma grzybów to podpowiadam co jest, a może opieńki?, W sprawie rydza nie rydzyka rozumiem i nie mylę, na szczęście
    j

  30. Jadwiga

    Eurydyko,
    ja też nie, jak juz pisałam od wielkiego dzwonu pieczarki, ale rzadko, coś mi nie pasuja a grzybową w Wigilię jem ale bez grzybów, taka jest ta moja wątroba,
    ukłony
    j

  31. Jadwiga

    Zośko,
    na str Beaty jest podany mój telefon, może zdzwonisz, choć Twój głos bedę znała?
    szerokiej drogi i lotu
    j

  32. rodorek

    Córa była dzisiaj na grzybach. Robię jutro sałatkę wg. Twojego przepisu:)
    Pozdrawiam:)

  33. Jadwiga

    Krysiu,
    mam nadzieję, że bedzie Wam smakowała tak jak mnie, pozdrawiam serdecznie
    j

  34. ewa

    Podobną sałatkę w przypadku braku innych grzybów można pewnie też zrobić z pieczarek. Ja bym jeszcze musiała czymś zastąpić paprykę. Tylko czy to by jeszcze była ta sałatka? Wątpię. Pozdrawiam i dobrego, słonecznego tygodnia życzę:)

  35. Jadwiga

    Ewo,
    z pieczarek nie próbowałam robić, gdyż grzyby jak już wiesz nie są mi pisane,przepis podałam bo jest łatwy i wiele osób lubi grzyby tak po prostu i może je jeść, na święta jak znalazł, życzę pięknego udanego i słonecznego tygodnia
    j

  36. Elliza

    Pani Jadwigo, prosze wiecej mi opisac w temacie wykladu na u3w.
    Umieram z ciekawosci co z Barnaba przeskrobaliscie. I czemu ja?
    I tak w podzespolach pic pozniej nalewki i karkowki zajadac!!!!!! sie nie godzi! a ja na mrozonce dzisiaj!
    U nas z grzybow sa rydze i maslaki i to trzeba znac miejsca gdzie jechac, bo nie wszedzie sa. no i zostaja pieczarki!
    Pozdrawiam szykujac objad na jutro.

  37. andrzej

    A u mnie w tym sezonie, to jest tylko jeden grzyb- niżej podpisany! Pozdrawiam.

  38. randdal

    a mieście, coś o jakichs wykładach, karkówce mówią, ale to pewnie złych ludzi gadanie. Jestem od soboty mistrz szarlotki SŁOWO!

  39. Jadwiga

    Andrzeju,
    ale jaki urodziwy!
    j

  40. Jadwiga

    randdalu,
    ano mówią i mówią prawdziwie,
    j

  41. Jadwiga

    Moi Drodzy,
    skoro wszyscy twierdza, że grzybów nie ma i sa jedynie trujące muchomory a ja nie zmaierzam nikogo truć, zapraszam do przeczytania sprawozdania z wykładów senior w akcji, pozdrawiam
    j

  42. Jadwiga

    Ellizo,
    zaraz wpis umieszczam, karkówka była pyszna a i naleweczka też niczego, rydze i maślaki sa mniam, jeżeli się zna miejsca, a pieczarki? no nie wiem, może, ale trzeba spróbować, pozdrawiam
    j

  43. Monika

    Hmmm podobny przepis do mojego. Zapisze sobie a potem zobaczę jak w praktyce. Pozdrawiam.

  44. Jadwiga

    Monisiu,
    pewnie z tego samego źródłą dostałyśmy? hihihi, ciesze się, ze podobny, a grzyby na Mazurach są?
    po zdrówka,
    j

Zostaw odpowiedź

XHTML: Możesz używać następujące tagi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.