Subskrybuj kanał RSS bloga Okiem Jadwigi Subskrybuj kanał RSS z komentarzami do wszystkich wpisów bloga Okiem Jadwigi

Przed nami majowy weekend, polecam więc coś, co nie powinno sprawić nam żadnego kłopotu, gdyż mniszek lekarski jest wszędobylski. Znajdziemy go w naszym ogrodzie, na polach czy łąkach, skorzystajmy, więc z okazji, zbierzmy kwiatki i zróbmy coś co w zimie będzie pomagało w utrzymaniu naszego zdrowia. Oto przepis na miód z mniszka lekarskiego, czyli popularnego mlecza:

Zbieramy  300 kwiatów mlecza, (mniszka lekarskiego), najlepiej z okolic położonych daleko od drogi, trasy szybkiego ruchu, płuczemy, przekładamy do garnka zalewamy 1,5 l wody, gotujemy około 10 min, odcedzamy kwiaty, a pozostały płyn w dalszym ciągu gotujemy dodając 1 kg cukru, mieszamy tak, aby się rozpuścił dodany cukier, dodajemy sok z cytryny i dalej gotujemy 20 do 30 minut. Teraz pojawia się piana, ale tak właśnie powinno być, pozostały płyn trochę redukujemy (czyli pozwalamy mu odparować). Ciepły miód nie jest gęsty, dopiero podczas stygnięcia stopniowo gęstnieje. Miód nalewamy do wyparzonych słoiczków i odstawiamy, aby całkowicie wystygły. W ten sposób mamy przygotowany miód, który wgląda i smakuje jak prawdziwy miód, a także ma szereg cennych właściwości. Przede wszystkim jest bardzo wskazany na wszelkiego rodzaju  przeziębienia i choroby gardła. Obniża poziom cholesterolu, pomaga w leczeniu miażdżycy, początków cukrzycy, otyłości, reumatyzmu, gośćca oraz reumatoidalnego zapalenia stawów.

Zalecany jest również przy chorobach skóry.Czy podnosi sprawność seksualną kobiet i mężczyzn? Tego nie wiem, ale pomaga w schorzeniach dróg żółciowych i kamicy żółciowej oraz przy wszystkich problemach wątrobowych. Dzięki interferonowi podnosi odporność organizmu, stąd zaleca się go ludziom z rozpoznaną anemią. A więc idziemy na spacer uzbrojeni w nożyczki i koszyk, pozdrawiam wszystkich niezwykle serdecznie, udanej majówki!

Wasza Jadwiga

Odpowiedzi: 121 do wpisu “Przepis na miód z mniszka lekarskiego”

  1. Jadwiga

    Monia
    największe podziękowania kierujemy dla Anny!
    j

  2. Anna_92

    Dziękuję za radę o drewnianej łopatce :) . Na pewno skorzystam… Właśnie miodek stoi na gazie i powoli się gotuje ;) .

    Jadwigo czy masz jeszcze jakieś fajne przepisy na tego typu rzeczy :) ?

  3. ewa

    A ile tego soku z cytryny?

  4. Jadwiga

    Ewo
    na 400 kwiatków 2 łyżki cytryny
    j

  5. Jarek

    Ciekawy i szybki przepis. Chętnie spróbuje jeszcze dzisiaj. Czy zebrane kwiatki mniszka nie trzeba wcześniej oddzielić płatki od zielonej części. w łodyżce jest takie białe mleczko i na pewno wpłynie na smak ostateczny produktu. kiedyś robiłem nalewkę z mniszka i oddzielałem płatki więc pomyślałem że może i tu trzeba. pozdrawiam

  6. agata

    wiecie ile słoików bedzie z 400 mleczów?

  7. Anna_92

    Ja daje na 400 kwiatów 4 łyżki cytryny :)

  8. Jadwiga

    Jarek
    nie nie potrzeba, zbieramy tylko główki kwiatków
    j

  9. Jadwiga

    Agata
    kilka mniejszych
    j

  10. Paula

    Jadwigo,
    Czy ten miód po zalaniuw słoiczki trzeba spasteryzować czy nic mu się nie stanie jak je po prostu zakręcę i wstawię do piwnicy ?

  11. Jadwiga

    Paulo
    miodu nie pasteryzujemy!
    ja gorący wlewam do słoików stawiam na ściereczce do góry dnem i czekam aż ostygnie, koniec
    pozdrawiam
    j

  12. Jarek

    Kilka dni temu wykonałem miodek wg przepisu p Jadwigi. Na drugi dzień po wystygnięciu w słoiczkach miodek nadal jest rzadki(niezagęszczony). Czy można spożywać w takiej postaci(może jako słodzik do herbatki), czy można jeszcze raz go przetworzyć, coś dodać(może cukru)żeby był gęściejszy i czy wartości odżywcze nie zmienią się?

  13. Ala

    Jeszcze tylko taka uwaga: moja babcia robiła taki miodek i zebrane łebki kwiatów wysypywała na biały papier na słonku , tak ok 2 godziny. Wtedy wszystkie robaczki się ewakuowały :)

  14. Jadwiga

    Alu
    nasze babcie były i są mądrymi kobietami
    j

  15. Jadwiga

    Jarku
    wg mnie należałoby go jeszcze trochę pogotować i metoda kropelka na talerzyk sprawdzać stan zagęszczenia, nie dodawałabym więcej cukru, oczywiście w takim stanie też można go trzymać i używać do herbatki
    j

  16. Natalia

    miód zaczyna mi się krystalizować w słoiku na ściankach, czy tak powinno czy ? czy zrobiłam coś nie tak ?

  17. Barbara

    Witam serdecznie,
    miód wyszedł znakomity!! konsystencja i smak pierwsza klasa. Ja gotowałam 25 min i dodałam 1/2 wyciśniętej cytryny.
    Pozdrawiam serdecznie

  18. Jadwiga

    Barbaro
    bardzo się cieszę i gratuluję pozdrawiam
    j

  19. Jadwiga

    Natalko
    nie wiem, może za długo był gotowany i za dużo cukru dodałaś?
    j

  20. MOnia

    Ten pszepis jest mega !! „D

  21. Jadwiga

    MOnia
    super cieszymy się
    j

Zostaw odpowiedź

XHTML: Możesz używać następujące tagi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.