Subskrybuj kanał RSS bloga Okiem Jadwigi Subskrybuj kanał RSS z komentarzami do wszystkich wpisów bloga Okiem Jadwigi

Majeranek z czosnkiem i solą gruboziarnistą do mięsZakupione na bazarze mięso: łopatkę, szynkę i schab karkowy myję, suszę ręcznikami kuchennymi i nacieram przygotowaną zaprawą: czosnkiem przeciśniętym przez praskę, majerankiem i solą. Wszystkie składniki rozcieram palcami, tak aby powstała gęsta masa. Ponieważ moi bliscy lubią takie smaki, nie żałuję ani czosnku, ani majeranku (moje dzieci, jak były małe zawsze mówiły: o, pachnie Mariankiem, a nie Mięsa przygotowane do pieczenia wędruje na trzy dni do lodówki lub zamrażarkimajerankiem, i tak zostało do dziś).  Przyprawione mięso wkładam w torby foliowe, szczelnie zawijam i wkładam na trzy dni do zamrażarki. Mięso pięknie kruszeje i przechodzi smakami. W Wielką Środę mięsa są wyjęte i czekają do rana Wielkiego Czwartku.  Szynkę, schab karkowy i łopatkę układam w przygotowanej brytfannie, na papierze do pieczenia. Polewam niewielką ilością oleju z pestek winogron i wstawiam na 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Mięso po około godzinie polewam wodą i 1 szklanką czerwonego wina. Najlepszym sprawdzianem stanu pieczonego mięsa jest „próba patyka”. Jeżeli po wyjęciu patyczka z mięsa wycieka płyn, a patyczek wychodzi łatwo, znaczy to, że mięso jest Wielkanoc 2010 pieczone mięsa upieczone. Ostudzone mięsa przekładam na półmisek i wstawiam do lodówki (półmiski z mięsem okręcam folią do żywności). Polecam wszystkim Paniom mięsa opieczone we własnym piekarniku, ponieważ dokładnie wiemy czym są doprawione i jak wykonane. I co najważniejsze, nie używamy do nich żadnych ulepszaczy, dlatego są zdrowe, pachnące i smaczne a cały dom pachnie świętami.

Pyszny mazurek kajmakowy

Składniki  

Kajmak

2 puszki mleka skondensowanego słodkiego, 30 dag dżemu niskosłodzonego z czarnej porzeczki lub brzoskwiń,

Blat mazarinowy

35 dag masy marcepanowej, kostka masła, 7 jajek, ¾ szklanki mąki,

Kruche ciasto

¾ szklanki mąki, ćwiartka masła, 4 łyżki cukru pudru, 2 żółtka,

Do dekoracji

20 dag masy marcepanowej, białko

Wykonanie

Kajmak robimy wlewając wodę do garnka i wkładając puszki z mlekiem – gotujemy je 2-2,5 godziny na wolnym ogniu, uzupełniając odparowywany  płyn wrzątkiem,

Blat mazarinowy: ucieramy masło, dodając po kawałku masy marcepanowej i wbijając po jednym jajku, na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy (mieszamy). Blachę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy ciasto mazarinowe i pieczemy 10 minut w temp. 170 stopni. 

Kruche ciasto: siekamy, szybko zagniatamy składniki i wykładamy na blachę z papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor 12 minut w temp. 180 stopni.  

Masę marcepanową do dekoracji ucieramy, dodajemy pianę z ubitego białka, mieszamy. Dżem podgrzewamy, połowę rozsmarowujemy na blacie mazarinowym, przykrywamy kruchym ciastem i wierzch smarujemy pozostałym dżemem. Masę marcepanową wkładamy do szprycy i dekorujemy boki mazurka – pieczemy w gorącym piekarniku 5 minut. Puszki wyjmujemy z garnka, odstawiamy na 20 minut, otwieramy i wylewamy na mazurek. Dekorujemy mazurek wg własnego uznania, migdałami, rodzynkami, orzechami, skórką pomarańczową, czym kto lubi. Mazurek jest pyszny, no i lekko kaloryczny, no ale ile razy w roku jemy mazurki wykonane prze siebie ?

Pozdrawiam, diety jak widzimy nie możemy przestarzegać podczas tych świąt, odłóżmy ja na czas poświąteczny, wtedy humor będziemy miały dobry i nie będziemy zatruwały życia swojej rodzinie naszym problemem nadwagi.

Smacznego
Wasza Jadwiga

Odpowiedzi: 5 do wpisu “Pieczone mięsa: szynka, łopatka, schab karkowy,oraz pyszny mazurek kajmakowy”

  1. Andrzej

    Takie mięska to marzenie! Nie tam jakieś kupione i przemysłowo wytworzone. Nic, tylko wielbić taką Mistrzynię. I – tyć, tyć, tyć. Ale wprwadzie podobno otyli żyją krócej, za to dłużej dobrze jedzą…. Pozdrawiam, niezmiennie zauroczony.

  2. Jadwiga

    Andrzeju,
    takie mięska wcale nie tuczą ponieważ jemy je z sałatami, sałatkami jarzynowymi, a pieczywo okazjonalnie tylko w Święta, a na codzień Wasa sport i w ograniczonych ilościach.
    Ponadto zawsze można mięsko zamrozić i wyjąć wtedy gdy istnieje pilna społeczna potrzeba. Zaleta jest taka ,ze wiemy co w tym mięsku jest, a jest sama dobroć. A mięsko jest dobre i na ciepło i na zimno. Tak sobie myślę, że jak byłam „..piękna młoda i niecałowana,” to nikt nie dałby wiary, że sama robiłam tyle rzeczy oprócz sekretarzowania i prezesowania, prawdaż ?

  3. Andrzej

    Prawdaż! Święta prawdaż! Podziwiam, uczę się, ale czy nauczę? Taki pojętny i pracowity to ja raczej nie jestem… Pozdrawiam.

  4. Jadwiga

    Andrzeju,
    no cóż, u mnie w domu tradycja była kultywowana, odkąd z domu rodzinnego odeszłam święta były celebrowane u mnie, dlatego na wszystko musiałam znaleźć czas, no i człowiek był chętny do nauki, i tak to się porobiło, dzisiaj moje dzieciaki przejęły berło i Wielkanoc u mojej córki – śniadanie, zdjęcia będą.
    A na schabiki i szyneczki zaprosimy, jak juz się uporamy z wszelkimi remontami.(to już po raz czwarty trwa), tak to jest jak się chce jako tako mieszkać.
    Ale tym razem szpachlowanie i malowanie tylko, reszta jest zrobiona, a w tej chwili panowie robotnicy kończą układać eko płyty po wykonaniu przyłącza kanalizacyjnego, jaki był bałagan tylko można sobie wyobrazić, bo nawet zdjęć nie miałam siły zrobić, mój ogród męki przeżywał, a ja z nim.
    Serdeczności

  5. Potrawy na Święta Wielkanocne | Okiem Jadwigi

    […] kuchnią a salonem. O sposobie przygotowania poszczególnych potraw pisałam – pieczeniu schabu tutaj, pieczeniu białej kiełbasy tutaj, pasztetu – tutaj, sernika z masą kajmakową tutaj, […]

Zostaw odpowiedź

XHTML: Możesz używać następujące tagi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.