Subskrybuj kanał RSS bloga Okiem Jadwigi Subskrybuj kanał RSS z komentarzami do wszystkich wpisów bloga Okiem Jadwigi

Łosoś marynowany

Autor: Jadwiga. 43 komentarze.
łosoś, koperek, musztarda, cukier trzcinowy, wódka czysta

łosoś, koperek, musztarda, cukier trzcinowy, wódka czysta

Dzisiaj zapraszam wszystkich na marynowanego łososia, który w Szwecji nosi nazwę Gravlax. Potrawa jest nadzwyczaj prosta do tego łatwa w przygotowaniu no i smaczna.   Duży płat łososia 1,20 kg norweskiego kupiłam w Lidlu w cenie 44,90 zł za 1 kg. Na zdjęciach pokazałam jak należy postępować krok po kroku, aby nasze danie wyszło dobre. Potrzebne składniki Płat łososia ( Lidl, lub Biedronka, lub sklep rybny, ale tam mogą być droższe), musztarda Sarepska – 2 łyżki -taką lubimy najbardziej, 2 łyżki cukru trzcinowego, 2 łyżeczki soli, kieliszek wódki czystej (ja dałam trochę większy kieliszek), 2 pęczki koperku świeżego, ale może być też mrożony Wykonanie

łosoś przygotowany do zawinięcia w folię spożywczą

łosoś przygotowany do zawinięcia w folię spożywczą

Wódkę, musztardę, sól, cukier mieszamy w miseczce. Koperek drobno siekamy.  Posypujemy talerz gęsto koperkiem, umyty i osuszony ręcznikiem papierowym płat łososia kładziemy na koprze skórką do dołu, nacieramy zalewą i posypujemy szczodrze koperkiem.  Półmisek zawijamy w folię spożywczą, układamy na łososiu deseczkę lub talerz z pianki np. po makaronie, obciążamy kamieniami ja położyłam dwa (używam je do kiszenia ogórków), wstawiamy do lodówki na 3-5 dni. Po dwóch dniach rozwijam folię polewam łososia sosem, który wypłynął, zawijam ponownie, obciążam i wkładam do lodówki. Po kilku dniach, łosoś gotowy jest do spożycia. Ostrym nożem kroję ukośne plastry. Podaję z sosem śmietanowo-koperkowym ( śmietana 18 %, koper posiekany, 1-2 łyżeczek chrzanu śmietanowego, łyżeczka cukru, wymieszać). Ciemne pieczywo, lub gotowane młode ziemniaki uzupełniają należycie naszego łososia. Spróbujcie, polecam szczególnie na święta.

łosoś owinięty w folię spożywczą, obciążony dwoma kamieniami stoi na górnej półce w lodówce

łosoś owinięty w folię spożywczą, obciążony dwoma kamieniami stoi na górnej półce w lodówce

Kolejne danie świąteczne podam w następnym wpisie. Szynka peklowana w zalewie, pieczona, pyszne domowe danie świąteczne Życzę wszystkim udanego weekendu. Smacznego!

komentarze 43 do wpisu “Łosoś marynowany”

  1. Czereśnia

    Ciekawe połączenie łososia z koperkiem…Pozdrawiam:)

  2. jozef

    Pani Jadziu super tylko dlaczego tego przepisu-mimo swojej prostoty-nie mogę wydrukować będę
    zobowiązany józef

  3. Małorzata

    Zabieram się za przygotowanie! Dziękuję!

  4. Randdal

    Lubię To

  5. jadwiga

    Randdal
    i my również, pycha
    j

  6. jadwiga

    Czereśnia
    w Szwecji łosoś zawsze łączy się z koperkiem, u nas w domu również od lat, wtedy ryba ma lepszy smak
    j

  7. Jadwiga

    Józef
    żaden przepis ani wpis u mnie nie jest do druku, ponieważ moje wpisy latały w sieci podpisane przez innych autorów, dlatego jest blokada drukowania, kto chce może sobie zapisać w kajecie, tak jak to robię ja od wielu lat
    j

  8. Jadwiga

    Małgorzato
    polecam kilka dni postoi w lodówce i próba generalna
    pozdrawiam i zyczę smacznego
    j

  9. Margo

    a ja znam inną marynatę

    litr wina białego wytrawnego, szklanka soli, cukru, dużo siekanego koperku

    łosoś leżakuje w zalewie kilka dni, a później przenosisz go do oliwy z oliwek, gotowy 🙂 aaa podajesz z siekaną czerwoną cebulą 🙂

    zalewa może być wykorzystana ponownie 🙂

  10. Piotr

    Uwielbiam łososia, a takiego jeszcze nie jadłem. Zrobię, zjem i napiszę co sadzą o tym moje kubki smakowe 🙂

  11. Lotka

    Wszelkiego rodzaju rybki lubię, z łososia szczególnie carpaccio. Mąż mój świetne potrawy z ryb wykonuje, a śledziki jego smakują bardziej niż szynka. Często jemy ryby na parze z warzywami. Pozdrawiam najserdeczniej.

  12. An-Ula

    Zapisałam, brzmi bardzo smakowicie 🙂
    Pozdrawiam, juz świętami zapachniało 🙂

  13. jadwiga

    Margo
    bardzo dziękuję za ten przepis, już go wpisałam do mojego kajetu z przepisami,
    j

  14. jadwiga

    Piotr
    czekam na recenzję
    j

  15. jadwiga

    Lotka
    świetnie, to pewnie danie dla was, polecam
    j

  16. jadwiga

    An-Ula
    zanim zrobię coś nowego staram się wypróbować, i dopiero gdy przepis zda egzamin polecam innym
    j

  17. notaria

    Nieee, no przecież to surowe. Ja surowego to tylko śledzia jem.

  18. Łucja-Maria

    Bardzo ciekawy przepis.
    Domyślam się, ze jest pyszny ale zrobię z połowy porcji.
    Pozdrawiam serdecznie:)

  19. Jadwiga

    Wypróbuję, mam nawet w zamrażarce łososia, a więc przepis w samą porę. Pozdrawiam

  20. Helen

    Muszę wreszcie spróbować, mam ten przepis od ciebie już od dawna. Tylko wciąż mam wątpliwości, czy surowy może aż tyle leżeć.

  21. jadwiga

    Helen
    spróbuj a zobaczysz
    j

  22. jadwiga

    Łucja-Maria
    można i z połowy też i z 1/4 porcji wtedy należy zmniejszyć składniki marynaty
    j

  23. jadwiga

    Noti
    nie ma żadnego nakazu, je się to co smakuje
    j

  24. Jadwiga

    Jadwiga
    łososia w ten sposób przygotowanego robiłam kilkakrotnie, ale kupowałam zawsze świeżego, nie wiem jak wyjdzie mrożony?
    j

  25. Teresa

    Bardzo ciekawy przepis, warty wypróbowania. 🙂

  26. jadwiga

    Tereniu
    spójrz na przepis Margo, jest również ciekawy, zapisałam i spróbuję, bo wart spróbowania, może na Święta zrobię na śniadanie wielkanocne
    j

  27. czesia

    w sobotę mam ważnych gości. W Rowach dostanę łososia. Muszę zdążyć:)) dziękuję:))
    Ps. koźląt mam sztuk 4:))

  28. nemezis

    Jadziu, masz niezwykłe pomysły kulinarne! 🙂
    Pozdrawiam Cię serdecznie 🙂

  29. jadwiga

    nemezis
    przez wiele lat jeździłam po świecie, były to przede wszystkim wyjazdy służbowe, często załatwiałam sprawy a od czasu do czasu (dość rzadko) miałam spotkania lunch lub kolacja, albo bankiet, wtedy miałam ze sobą notesik i to co mi smakowało zapisywałam (łosoś w Sztokholmie) łosoś w Szkocji, Norwegia krewetki, po przyjeździe starałam się zapisać smak wolno dochodziłam do smaków po roku 1989 przybywało produktów i wtedy sprawdzałam jak można byłoby to zrobić aby był tamten smak i tak dochodziłam do tego co mi posmakowało kiedyś. Jednak gdybyś wtedy wiele lat temu zapytała mnie, czy odtworzę smak powiedziałabym a z czego, nigdy nie będę mogła tego zrobić! Zycie jest przewrotne i oso dzielę się z wami moimi wspomnieniami smaków, potraw a każda wiąże się z innymi okolicznościami degustacji. Gdybym chciała opisać wszystko zabrakłoby mi miejsca na blogu. Tak więc wybieram i przekonuję do nowych smaków, bo można jeść przez całe życie schabowy, ale można też degustować potrawy stworzone na różne okoliczności, aby zapamiętać wydarzenie, smak i sposób podania, pozdrawiam
    j

  30. jadwiga

    Czesiu
    do tego przepisu wzięłam większy kieliszek wódki, spróbuj zgodnie z przepisem, gdyby było za mało wtedy możesz dolać, a po 5 dniach pod obciążeniem łosoś będzie miękki, pachnący a ukrojony w cienkie plastry będzie daniem zwracającym uwagę, koniecznie przygotuj sos który zwieńczy dzieło! trzymam kciuki
    j

  31. haniamrok

    A mnie „uczył” przepisu na marynowanego łososia szef kuchni na promie do Sztokholmu. I robię go często. Jest znacznie łagodniejszy. Zamiast wódki i musztardy jest sok z limonki. Ja, podobnie jak Ty, bardzo lubię odtwarzać smaki. Staram się „przeanalizować’ potrawy, które mi zasmakowały i próbuję je odtworzyć w domu. Zazwyczaj z dobrym skutkiem, bo lubię dobrze zjeść;).

  32. jadwiga

    Haniamrok
    mam nadzieję, że swój przepis możesz nam tutaj zapisać, dziękuję z góry
    j

  33. Morela

    Jadziu, dzięki za łatwy i pyszny ( z pewnością, lubię wszystko co z koperkiem) przepis. Tylko, czy będą mogły go jeść dzieci (wódka), a bardzo lubią łososia. Czekam już na następne Twe propozycje, bo na ogół masz proste i pyszne przepisy, i o to chodzi w tym zabieganiu 😉 Pozdróweczki słoneczne!

  34. ewa777

    Przepis zanotuję. Nigdy nie jadłam łososia nie poddawanego obróbce cieplnej, ale takiego spróbuję.

  35. jadwiga

    Morelko
    łosoś jest marynowany, wódka odparuje bo jest jej niewiele, poza tym do każdego wykwintnego dania dodaje się a to koniak, a to wódkę a to białe lub czerwone wino, a dzieci we Francji i Włoszech piją je regularnie do obiadu
    j

  36. jadwiga

    Ewa777
    jest to łosoś marynowany tak jak śledź, a przecież rzadko jemy śledzia poddanego obróbce cieplnej, jest miękki soczysty i ma niepowtarzalny smak
    j

  37. Stokrotka

    To będę musiała swojemu Młodszemu takiego łososia kiedyś zaserwować, bo on jest wegetarianinem. Ale je wszystkie ryby.
    Dziękuję Ci bardzo za ten przepis.

  38. jadwiga

    Stokrotka
    poproszę o informację zwrotną czy rybka przyrządzona w ten sposób smakowała Młodszemu, pozdrawiam
    j

  39. ewa777

    Jadziu, jak myślisz, czy można zmniejszyć ilość cukru na przykład do jednej łyżeczki, a dać dodatkową łyżkę soli? Nie lubię żadnych żeberek w miodzie, słodkich dodatków do mięsa i myślę, że ten łosoś też byłby mi za słodki. Co o tym sądzisz?

  40. jadwiga

    Ewa777
    wszystko zależy od naszego smaku, ja podałam przepis bez zmian, każdy może przystosować go do swojego podniebienia, myślę, ze nie zmieni to zasadniczo smaku, tej soli bym jednak nie dawała aż o 1 łyżeczkę więcej może 1/2 na początek ?
    pozdrawiam Ewo
    j

  41. Morgana

    Jadziu, pysznie u Ciebie i tak pachnąco, jak lubię 🙂
    Pozdrawiam cieplutko 🙂

  42. jadwiga

    Morgana
    dziękuję bardzo , dzisiaj była degustacja i smak wspaniały
    j

  43. 1beam

    Ryby na szybko,łosoś marynowany- coś fantastycznego.Pozwoliłam sobie już zrobić ściągę,na pewno znajdą się w moim menu.Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

Zostaw odpowiedź

XHTML: Możesz używać następujące tagi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.