Subskrybuj kanał RSS bloga Okiem Jadwigi Subskrybuj kanał RSS z komentarzami do wszystkich wpisów bloga Okiem Jadwigi

przetwory domowe dżem brzoskwiniowo nektarynkowyWakacje mają się ku końcowi. Powoli zaczynamy wracać z wojaży, tych bardzo dalekich i tych bardzo bliskich. Skoro tak, może warto pomyśleć o dobrych przetworach domowych, które serwowane rodzinie w miesiącach zimowych będą wspaniałym wspomnieniem lata. 

Stragany targowe oferują nam bogaty wybór nektarynek i brzoskwiń, które możemy kupić za niewielkie pieniądze.  Ja zaś proponuję pyszny i bardzo łatwy do wykonania

Dżem brzoskwiniowo – nektarynkowy wg sposobu cioci Joli

Składniki:  

3 kg brzoskwiń, 2 kg nektarynek ( lub na odwrót), 0,5 kg  cukru

Wykonanie:  

Owoce myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki, przesypujemy cukrem, gdy puszczą sok wstawiamy w garnku na kuchnię i dusimy do zagotowania (tak, aby masa zaczęła puszczać bąble). Wyłączamy kuchnię i studzimy. Miksujemy. Odstawiamy do następnego dnia i powtarzamy uważając, aby masa się nie gotowała  (gdyż może się przypalić). Gdy zaczyna puszczać bulki, gorącą masę wkładamy do wymytych słoików, zakrętki smarujemy spirytusem i zamykamy na gorąco, odwracamy słoik „do góry dnem”, stawiamy na ściereczce i czekamy do następnego dnia, aby się dobrze zamknął. Z ilości 5 kg brzoskwiń zmieszanych z nektarynkami otrzymujemy około 8 półlitrowych słoików. Oto bardzo prosty sposób na pyszny dżem brzoskwiniowo- nektarynkowy. U nas z takim dżemem serwowane są naleśniki z serem lub jabłkami, lub z masą orzechową. Podczas zimowych dni naleśniki z dżemem przypomną nam upalne lato, a my będziemy delektować się słońcem zaklętym w przetworach.

Smacznego!  

Buraki z papryką wg przepisu babci Stasi 

Składniki:

3 kg buraków ugotowanych w łupinach, 0,5 kg papryki, 0,5 kg cebuli.  

Zalewa: 

1 szklanka cukru, 1 szklanka octu, 1 szklanka wody, 1 łyżka soli.

Wykonanie

Wszystkie składniki zalewy gotujemy, do gotującej się zalewy wkładamy obraną cebulę i paprykę pokrojone w kostkę, gotujemy 7 minut; dodajemy buraki starte na tarce jarzynowej lub w malakserze o grubych oczkach i gotujemy wszystko 5 minut. Gorącą sałatkę wkładamy do wyparzonych słoików, zalewamy każdy słoik paroma kroplami oleju z pestek winogron, zakręcamy i stawiamy na ściereczce do góry dnem.

przetwory domowe aroniówkaNalewka z aronii wg przepisu babci Stasi 

Składniki:

1,2 kg aronii, 1,5 kg cukru, 5 dkg kwasku cytrynowego, 400 sztuk liści z wiśni, 3 litry wody, 1,5 litra spirytusu. 

Wykonanie  

Aronie, liście i 3 litry wody zagotować 15 minut, nie mieszać, po tym czasie zdjąć z ognia, przecedzić przez sito, wsypać kwasek cytrynowy. Ostudzić i wtedy dopiero dodać spirytus. Im dłużej stoi, tym nalewka jest lepsza, bo nabiera specyficznego smaku, u nas w przygotowanie nalewki z aroniidomu potrzebne są dwa wściekłe wilczury, aby postała choć przez 3 miesiące.

Życzę wszystkim udanych przetworów oraz

 

 

 

gotowanie owoców aronii, lisci wiśni, wody i cukruSmacznego!

Wasza Jadwiga

komentarze 32 do wpisu “Przetwory domowe, brzoskwinie,buraczki,nalewka z aronii”

  1. Hagen

    Tak, przetwory. Uwielbiam. W tej chwili obrodziły maliny jesienne. Takie duże, słodkie. Co się nie zmieści do brzuszka przeznaczamy na soki i dżemy. Mamy już sporo słoiczków a końca zbiorów nie widać. Czasami zbiera się do pierwszych przymrozków. Pozdrawiam jeszcze wakacyjnie.

  2. Jadwiga

    Hagen,
    Przetwory uwielbiam, lubię robić i lubię też gdy w piwnicy stoją rzędem przetwory, nalewki, soki, sałatki warzywne, sałatki ogórkowe, sałatki szwedzkie, oraz ogórki kiszone, papryka konserwowa i powidła śliwkowe jak również różnego rodzaju dżemy.
    Niestety teraz bardzo trudno w Warszawie kupić dobre warzywa nie pryskane, choć warzyw na targu jest bardzo dużo, wszyscy sprzedający twierdzą, że oczywiście te ogórki, te warzywa nie są pryskane,i cóż się okazało, że po przerobieniu ich- kisiłam ogórki na zimę w słoikach, po tygodniu wyrzuciłam 25 słoików zakiszonych ogórków, wszystkie sfermentowały a po otwarciu okazało się, że kapcie są twarde, w porównaniu do tych nie pryskanych ogórków. Szkoda, że nie jesteśmy między sobą uczciwi: sprzedawcy i klienci oraz producenci i sprzedawcy.
    Pozdrawiam i życze zdrowych i pysznych udanych wielu przetworów.
    J

  3. czarodziejka

    Droga pani Jadwigo!
    Na pewno skorzystam z przepisu na nalewkę z aronii, bo nie uwierzy pani, ale wlasnie takiego szukałam…zaskoczyly mnie tylko w przepisie liscie wiśni, czy są konieczne?:)
    Juz zrobilam ogórki kiszone, wyszły cudnie (już próbowaliśmy:-D),są takie jak lubimy- jędrne, pachnące dodatkami. Octowych ogórków robię mało, gdyż nie przepadamy az tak za nimi.
    Jeszcze będę robić pomidorki, ale poczekam do końca sierpnia.
    Resztę przetworów, konfitur, dżemów robi moja mama z babcia, więc je od nich dostanę…
    Pozdrowienia zasyłam serdeczne,bardzo.

  4. Jakub

    Witam,Pani Jadwigo.

    Ja z przetworów korzystam,bo je lubię.Tyle tylko,że „szabruję” piwnicę siostry mojej babci,do której zwracam się,ciociu.

    Chciałbym Panią przeprosić,bowiem obiecałem maila i nie wywiązałem się.Przyczyna jest banalna.Zaplanowałem wydać pewną-sporą,dla mnie dużą-kwotę pieniędzy.No cóż,poszło o wiele,wiele więcej.Chodzi o moją córkę i jej ślub oczywiście.W związku z tym muszę stanąć na nogi.Jasne jest,że nie żałuję,ale teraz muszę wyjeżdżać i często brakuje mi czasu.

    Bardzo dziękuję za komentarz,niezwykle adekwatny do tego,co w Rosji się dzieje.

    Pozdrawiam Serdecznie.Jakub

  5. Jadwiga

    Czarodziejko,
    Liście z wiśni nadają nadzwyczajny smak tej aroniówce i można je zerwać z pierwszej lepszej wiśni, warto!
    Natomiast proponuję zaskoczyć mame i babcię zemem, którego przepis podałam, gdyż jest pyszny a rodzinka będzie zachwycona a roboty przy nim niewiele.
    Ogórki kiszone pierwsza partia pewnie gdzieś na wysypisku leży, a teraz szykuję się do następnej porcji kiszonych ogórków, mam nadzieję, że uda mi się kupić rzeczywiście dobre i nie pryskane.U mnie w kolejce czekaja jeszcze śliwki w occie, powidła śliwkowe, nalewka z żurawiny i nalewka z polskich śliwek wędzonych. Przepisy podam później.
    Pozdrawiam
    j

  6. Jadwiga

    Panie Jakubie,
    bardzo się cieszę z pana ojcowskiej postawy! Super, nie należy żałować, sprawa w przyszłości zaprocentuje. Córki zawsze były ulubienicami tatusiów, nawet Marylin Monroe śpiewała, My heart belongs to Daddy, Moje serce należy do tatusia,a skoro tak płacz tatusiu i płać!
    Serdecznie Pana pozdrawiam i życzę wielu wyjazdów odbudowujących Pana nadszarpniętą kondycję!
    j

  7. zośka

    Tego w Anglii brak – możliwości zaopatrzenia się w owoce prosto z drzewa ,w warzywa prosto z grządki. To zaś, co jest dostępne jest na tyle drogie, że w żaden sposób nie opłaca tego przetwarzać.
    Za tymi jesiennymi przetworami tęsknię ogromnie:(

  8. Jadwiga

    Zośko,
    będąc w Abingdon k Oxfordu jeździliśmy do okolicznych gospodarstw rolnych prowadzonych przez farmerów i tam zakupowali moi gospodarze cerels, a także inne przetwory a także jajka i świeże owoce, podobno nie było drogo, tak pisze jako ewentualna podpowiedź,poza tym zapytam Beaty
    pozdrawiam

  9. Pleciuga

    Przepis na nalewkę z aronii dostałam od koleżanki. Też uwzględnia licie wiśni. Nalewka była znakomita i dzięki liściom wiśni przypominała w smaku scherry.
    Brzoskwinie, a szczególnie morele są moim ulubionym owocem. Brzoskwinie w tym roku są stosunkowo tanie u nas. Kilogram na dżem można już kupić za 2 zł.
    Pozdrowionka!:)

  10. wibo

    Domowe przetwory to zawsze rarytas i żadne inne przemysłowe produkty nie mogą się z nimi równać a nalewka z aronii od Cioci Broni nasze ciśnienie chroni -pozdrawiam!

  11. Jadwiga

    Pleciugo,
    chyba taki przepis jest stosowany bo to nie jest pierwszy i jedyny coi ja mam w innych też są poodawane liście wiśni,
    a morele też sa dobre na takie przetwory,
    pozdrawiam

  12. Jadwiga

    Wibo,
    uwielbiam rózne pyszne rzeczy robić, bo to sam smak i nic go nie zastąpi, dlatego podaję przepisy aby zarazić nimi młodych
    pozdrawiam,
    a rymowanka z aronią od cioci Broni co wasze serce chroni, jest super
    pozdrawiam
    J

  13. Vojtek

    Dziękuję za wizytę u mnie. Tak wakacje kolejne mają sie ku końcowi..To znaczy urlopy:)
    Bo wakacje to były za naszych szkolnych lat. A może się wymienimy linkami?
    Dobre przepisy kulinarne i zawsze na czasie.
    Moja babcia i ciocia były mistrzyniami.
    Pozdrawiam
    Vojtek

  14. Beata

    Podpowiedź dla Zosi dnośnie owoców w Anglii – proszę się rozejrzeć za tzw. PYO (pick your own),są to farmy gdzie się podjeżdża i samemu do koszyka zbiera co i ile się chce. Fenomenalnie tanie, choć oczywiście trzeba na to poświęcić trochę czasu i w wielu wypadkach, całkowicie „organic”, czyli bez jakiejkolwiek chemii. W latach 70/80 farm takich były setki, potem moda na nie spadła, bo ludzie zachwycili się techniką i wszystkim co gotowe a teraz ponownie ich popularność szalenie wzrosła. Oczywiście nie w każdym hrabstwie można je znaleźć, ale jeżeli są trochę dalej, to może potraktować to jako weekendowy wypad, wycieczkę i pożyteczne zajęcie w jednym. Powodzenia!

  15. andrzej

    I znów – do serca przez kubki smakowe i żołądek… A te kilogramy, cośmy dzielnie pozrzucalo? Że otyli żyją krócej, za to więcej i smaczniej jedzą? Pozdrawiam.

  16. Jadwiga

    Vojtku,
    z wymiana linków, bardzo proszę, jestem za.
    Przetwory robię różne a ze teraz jest pełnia sezonu, bedą podawane bardzo czesto za to wspomnień będzie jakby mniej.
    Pozdrawiam
    j

  17. Jadwiga

    Beato,
    pewnie Stan i Jill mnie zawozili i w ten sposób były kupowane warzywa, ziemniaki i inne specjały, więc pewnie jest to sposób.
    Dziękuje i pozdrawiam
    j

  18. Jadwiga

    Andrzeju,
    te kilogramy cośmy je zrzucali to trzymamy dzielnie za burtą a basen znowu będzie ćwiczony jak u mnie otworzą a naleśniczki na śniadanie pycha, potym pływanie i gotowiec MY JAK MARZENIE I WCALE NIE SENNE.

  19. zośka

    Dzięki serdeczne:)

  20. Jadwiga

    Zośko,
    cieszę się, że choć trochę możemy sobie nawzajem pomóc
    pozdrawiam
    j

  21. Jakub

    Może ta Rosja,to jedno wielkie ucho?Takie gumowe,co się w każdej sytuacji wyciąga?Pozdrawiam.Jakub

  22. Jadwiga

    JAkubie,
    pewnie tak, zarzadzajac tyloma milionami ludzi władza zawsze chciała wiedzieć jak najwięcej, przecież na tej podstawie powstawały najlepsze uwtory rosyjskie.
    Pozdrawiam

  23. MGM

    Oj Jadziu, Jadwiniu… aż tutaj do mnie doleciał zapach dochodzący z wielkich rondli, w których perkotała słodka gęsta masa powideł, wdycha człowiek wonną parę unoszącą z charakterystycznym dźwiękiem wielką pokrywkę, Babunia wyjątkowo pozwala mieszać w garze wielką drewniana kopyścią, a mała dziewczynka, dumna ze swej funkcji, wspina się na paluszki na drewnianym taborecie… uważaj tylko się nie nachylaj nad piecem, no już, wystarczy, teraz możesz oblizać łyżkę… coś mi się zdaje, że ten obrazek rozwinie się w większe opowiadanko Starego Zegara… Buziaki i słonecznika na niebie i w sercu… weekend zapowiadają piękny!!! Gosiunia

  24. Jadwiga

    ,
    MGM,
    Tak, wielkie gary, płaskie rondle, miedziane jak należało je mieć, pięknie wyszorowane i błyszczące, a czy wiesz Moja Droga, że u Babci Broni porzeczki czarne i czerwone sie drylowało, siedziały panie chyba z pięć podkuchennych i Babcia i t e porzeczki drylowały, dżem był wspaniały, ale to drylowanie ….? kto to dzisiaj słyszał?
    Druga Babcia Katarzyna była miłośniczką śliwek węgierek ale tych prawdziwych i polskich a nie jakiś tam dąbrowskich czy innych co to do węgierek nie umywaja sie nijak. Ja łamałam śliwki i wyjmowałam pestki, czyli odwalałam czarną robotę drylowania a babcia te specjały do garów, i pyrkotało to przez dwa dni lub trzy a później wracaliśmy do domu z pięknymi słoikami co to na targu się kupowało bvo wtedy nie było zakręcanych twistów, tylko wecki? pamiętasz ?

    Pozdrawiam serdecznie i życzę dobrego weekendu.

  25. Yrsa

    Jadwigo dzięki za przepisy . W tym roku już za późno na ich wypróbowanie z powodu braku wolnych słoików . Wszystkie wolne słoje są zarezerwowane na przecier pomidorowy , który tradycyjne robimy we wrześniu i hurtowych ilościach .
    Zaintrygowała mnie nalewka z aronii , chyba się skuszę , bardzo ciekawy i prosty przepis .Pozdrawiam Yrsa

  26. Jadwiga

    Yrso,
    tak nalewka jest prosta i bardzo pyszna. Dzisiaj degustowaliśmy z okazji uroidzin i to czterdziestych mojej córki.
    A ja bardzo jestem ciekawa przecieru pomidorowego a może tak podzielisz się swoim przepisem na przecier ?
    Pewnie wiele osób chętnie by skorzystało?
    Pozdrawiam serdecznie
    j

  27. Yrsa

    Jadwigo , przecier robię w 100% z pomidorów „lima”, gotuję je w wielkim garnku , wcześniej myję i przekrawam na 4 części. Niczego nie dodaję , zostawiam pestki/ przecieram przez sito/ i odrzucam skórki. Przecier jest dosyć gęsty , wlewam do wyparzonych słoików i pasteryzuję ok. 30 minut od momentu zagotowania .
    Takiego czystego przecieru robimy duże ilości bo wszyscy jesteśmy miłośnikami zupy pomidorowej , spaghetti , dodajemy go do bigosu , leczo , sosów do pizzy albo wypijamy na zimno lub ciepło . Muszę jeszcze dodać ,że taki przecier może długo stać .
    Pozdrawiam Yrsa

  28. Helmut

    Pani Jadwigo!
    interesuje mnie ta Pani nalewka z aroni i chce ja zrobic,zastanawiam sie tylko czy te 5 dkg kwasku cytrynowego nie jest za duzo?

  29. Jadwiga

    Helmut,
    prawdę powiedziawszy ja robiłam ja bez kwasku cytrynowego, dałam tylko zamiast kwasku sok z trzech cytryn, przecedzony przez gazę apteczną,złożoną na trzy, nalewka wyszła wspaniała, można dać mnie cukru będzie bardziej wytrawna, jeżeli ktoś lubi wytrawne nalewki, ja uważam że ta proporcja cukru do aronii jest ok, zawsze tez można dodać więcej spirytusu z wódką i będzie wg uznania i własnego smaku, ale zasad jest taka jak w przepisie, pozdrowienia i udanego nalewu,
    j

  30. Jadwiga

    Helmut,
    wczoraj zrobiłam nalkewkę z aronii, i wie pan ta cytryna lub sok z cytryny to jest po to aby aronia nabrała pieknego koloru, pozdrawiam
    j

  31. ewa777

    Nawet jeśli nie przygotowuję przetworów, to bardzo lubię, Jadziu, czytać Twoje przepisy, to duża przyjemność:)

  32. Jadwiga

    Ewo777
    przesyłam ukłony i serdeczności, do szybkiego usłyszenia
    j

Zostaw odpowiedź

XHTML: Możesz używać następujące tagi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.