Subskrybuj kanał RSS bloga Okiem Jadwigi Subskrybuj kanał RSS z komentarzami do wszystkich wpisów bloga Okiem Jadwigi

 

 

 

Lubię kapustę czerwoną zwaną  modrą. Często ją gotuję ,szczególnie na jesieni, gdy kapusta jest dopiero co zebrana z pola. Polecam to danie jako dodatek do pieczonej kaczki czy też gęsi, na które akurat zaczął się sezon , a polskie gęsi są najlepsze w Europie.  Ja bardzo lubię kapustę jako samodzielne danie.

Przygotowanie kapustki czerwonej:

poszatkowaną kapustę wrzucam do garnka , solę, dodaję octu winnego może być biały z Modeny, dodaję 2-3 łyżki cukru trzcinowego kilka goździków i łyżeczkę cynamonu lub jedną niedużą laskę cynamonu. Gotuję do miękkości w wodzie, i co ważne nie nakrywam garnka pokrywką  aby kapustka nie zmieniła swojego koloru.

Przygotowuę zasmażkę: 250 g wędzonego boczku kroję drobno w kosteczkę, przesmażam na patelni, dodaję łyżkę i troszkę mąki (ilość mąki zależy od  tego czy chcemy mieć kapustkę gęstszą czy też rzadszą. Ja lubię raczej gęstą. Do zasmażki dodaję dwie łyżki gotowanej kapusty, mieszam i wlewam do pozostałej kapusty. Mieszam aby nie było grudek. Przed podaniem próbuję aby ewentualnie dosmaczyć przed podaniem.

Ponieważ dzisiaj zaprosiłam wszystkich  na kapustę przypominam również  przepis na surówkę z białej kapusty, który podawałam jakiś czas temu. Wiem, że niektóre przepisy ulegają zapomnieniu dlatego ponawiam  go gdyż teraz jest  najlepsza pora na przygotowanie surówki.

Surówka z białej kapusty

Podaję przepis na 3 słoiki litrowe, ponieważ przygotowana surówka może stać w lodówce miesiąc !

Główkę kapusty tak około 3 kg szatkujemy, aby było szybciej ja używam malaksera. Szatkuję również 4 sztuki dorodnej marchii, (oczywiście umytej i oskrobanej). Kapustę zszatkowaną solę i odstawiam na godzinę. W tym czasie przygotowuję zalewę:

0,5-0.75 szklanki oleju z pestek winogron, 1 szklanki cukru, 1/4- 1/2 szklanki octu winnego białego (może być z Modeny, wazne aby jego moc nie przekraczała 6 %), 10 łyżeczek soli ¾ słoika chrzanu (o pojemności 0,33). Całość zagotowujemy i przestudzonym polewamy kapustę, którą odcisnęłam i wymieszałam z poszatkowaną marchewką.  Mieszam i wkładam do słoików, zakręcam zakrętki i wstawiam do lodówki. W ten sposób przygotowana surówka może stać w lodówce około miesiąca bez najmniejszego uszczerbku dla jej smaku i świeżości. Jej niewątpliwym walorem jest to, że w każdej chwili może być podana, a składniki naszej surówki są zdrowe, a co najważniejsze bez konserwantów. Gorąco polecam!

Uwaga! kapustę można włożyć do miski, posypać solą aby puściła sok, wygnieść ręką, i sok odlać , następnie zrobić sos i zalać kapustę. (Ja przygotowuję kapustę wg swojego smaku, dlatego polecam wykonanie próby i wypróbowanie ilości soli, cukru i octu winnego tak aby surówka była najlepsza dla nas)

Życzę udanego weekendu i zapraszam na kapustkę białą i czerwoną. Smacznego!

Wasza Jadwiga

komentarzy 38 do wpisu “Czerwona kapusta-kolorowy przebój jesieni”

  1. henwgl

    Jadwigo . Mamy podobne podniebienia , bo ja także mogę jeść kapustę pod każdą postacią . I nigdy mi się nie znudzi . Gotowana , zaparzana , na surowo lub wymieszana z ziemniakami . Tanie , zdrowe i smaczne . Uwielbiam kiszoną gotowaną i wymieszaną z ugotowanym grochem . Doprawioną solą , pieprzem i majerankiem . Uff … ale się nagotowałam !!! Aromatyczna .

  2. Helen

    Jakoś do modrej kapusty nie mogę się przekonać, zwłaszcza gotowanej. Ale białą uwielbiam, tylko jak zwykle, to co uwielbiam, to mi najbardziej szkodzi. Kiedyś byłam na etwapie diety „zgodnej z twoją grupą krwi” i dobrze mi ona służyła. Niestety, w niej wszelka kapusta z brukselką włącznie była zabroniona. Kiedy dałam sobie spokój z dietą, raz na jakiś czas pozwalam sobie na białą kapustę. Twój przepis na surówkę bardzo ciekawy. U nas w domu tylko się soliło, gniotło i ubijało w słoiku. Muszę spróbować twojego sposobu. Pozdrówka

  3. zośka

    Robisz czerwoną kapustę w taki sposób jak zawsze robiła moja mama i jaką uwielbiają moi chłopcy. Ja zjadam też ale wolę typową „modrą” śląską- czyli na zimno bez zasmażki.

  4. jula

    Z chęcią spróbuje , właściwie czerwonej, jakoś mało jem.
    Faktycznie ta pora roku jest taka, żę wymagana jest jak największa dostawa do organizmu witamin. 😉

    W poprzednim poście daaśpzredni przepis na słynne rogale poznańskie, dzieki mam zrobiła i były pyszne. 😀

    Teraz natomiast obydwie preferujemy , może trochę z musu ale i z pzryjemnoścą bo smaczne, fasolke po brtońsku. No to co jemy to troche tak zmodyfikowane pod nasz smak. 🙂

    Bo jak jestem pod Krakowem, to tam własnie sadzą fasole i dlatego pzrywożę .Okazuje się ,że pewne regiony specjalizuja się winnych warzywach.

    Pozdrawiam!

  5. jadwiga

    Zośko,
    ciesze sie, ze nie ma problemu z komentarzami, Twój sposób jest charakterystyczny dla śląskiego regiou, mój sposób zas jest absolutnie importowanymz Niemiec, gdzie rodzice spędzili na robotach calusieńką wojnę stąd matka nauczyła się w ten właśnie sposób przygotowywać kapustę tak samo jak gotowano na wsi niemieckiej w domu pewnego bauera u którego pracowała,
    pozdrawiam
    j

  6. jadwiga

    Aromatku,
    kapusta kiszona gotowana zi wymieszana z grochem jest rodem w Wielkopolski, szczególnie serwowana na Wigilię, poza tym kapustka jest dobra na wszystko również na jesienną handrę, pozdrawiam
    j

  7. jadwiga

    Jula
    super bardzo się cieszę, ze rogale świętomarcinńskie wyszły pyszne wg przepisu podanego przeze mnie, a kapustka ? polecam jest pyszna, a wiesz Julo, że w Bretagne nie znają fasolki po bretońsku? to jest najsmieszniejsze, tak samo jak na Ukrainie nie znaja barszczu ukraińskiego, fajnie? pozdrawiam
    j

  8. Jadwiga

    Heleno,
    spróbuj choć raz a zobaczysz , że modra kapusta jest warta grzechu choć raz na rok, a biała suróka rzeczywiście jest wspaniała i nie trzeba jej dosmaczać przed podaniem, wyjmujesz gotowca podajesz i masz, smacznego i pozdrawiam lecę do p.Piotra na leżankę aby mi głowę wkręcił na jej miejsce
    j

  9. Laura

    Uwielbiam czerwoną kapustę, jako dodatek prosto z Polski serwowaliśmy w domu w Hiszpanii i w istocie była przebojem 🙂

  10. jadwiga

    Lauro
    proszę jaki miły polski akcent w Hiszpanii, skoro tam jest przebojem u nas powinno byc o niej głośniej!
    poydrawiam serdecynie
    j

  11. Beata

    Szukałam informacji o tancerzu Wilku a znalazłam przepis na surówkę z kapusty:)
    Ja dodaję jeszcze jabłko i zieloną pietruszkę i tylko skrapiam cytryna i polewam olejem:)

  12. Jadwiga

    Beato
    i o Wilku na moim blogu znajdziesz informację, jako ze pisałam o jego partnerce Krystynie Mazurównie a o kapustce czerwonej to był bonus za to, że zdecydowałaś sie do mnie zajrzeć. Ty jak rozumiem przyrzadzasz surówkę z czerwonej kapustki dlatego podajesz ją z jabłkiem i zielona pietruszką ja napisałam o czerwonej kapuście gotowanej a surówkę robię z białej kapusty, która stoi w lodówce i w ruchu ciagłym jejst jedzona, pozdrawiam i zapraszam

  13. randdal

    dziś robię próbę, no przynajmniej kapustę kupię, bo cały dzień w pracy. Ka

  14. jadwiga

    Tom
    wiem, że jestes smakoszem, a surówkę polecam bo:
    zawsze jest w lodóce, jest bardzo smaczna, może stać, a robota nijaka, a skoro jesteś tak bardzo zapracowany (!) to jak znalazł
    pozdrawiam serdecznie
    j

  15. Dośka

    uwielbiam modra kapustę , ale moich facetów w zęby kole , nawet w postaci surówki .Kalafior natomiast ma nieznośny bukiet zapachowy dla nic – reszta może być

  16. Andrzej

    A z kapusty, to… najbardziej lubię bigos. Niestety , medycyna zaczyna stawać okoniem… I kapustę z grochem i fajną zasmażką też da się zjeść. Pozdrawiam.

  17. Yrsa

    Surówkę z białej kapusty w/g Twojego przepisu już robiłam , bardzo dobra .
    Modrą kapustę robię tradycyjnie pod koniec gotowania dodaję łyżkę octu i sok z cytryny , cukier, sól i pieprz do smaku – bez zasmażki itp – ewentualnie ćwiartki kwaśnego jabłka .
    Jadwigo ,może znasz przepis na bigos ze słodkiej kapusty ? albo coś w tym rodzaju , pamiętam ,że były tam też pomidory / albo przecier pomidorowy/ i chyba mielone mięso .
    Proste jednogarnkowe danie , smaczne i dobre na jesienno/zimowe chłody .
    Pozdrawiam Yrsa

  18. jadwiga

    Yrso
    postaram sie wykopać z moich przepis,ow ten bigos ze słodkiej kapusty, pozdrawiam a dla odmaniy spróbuj modrą przygotowana w inny sposób, jest pyszna
    j

  19. jadwiga

    Andrzeju
    coraz częściej medycyna mówi czego nam nie wolno, czasami trzeb się zastosować choćby częściowo
    pozdrawiam
    j

  20. jadwiga

    Dosko
    ja kalafiora jakoś nie mogę sobie zjednać, zjem, oczywiście ale bez specjalnych zachwytów z powodu zapachu, ale suróka z białej kapusty jest rewelacyjna, polecam goraco, choć raczej jest chłodno
    j

  21. Teresa

    Witaj Jadziu! A ja myślałam, że z czerwonej kapusty to tylko surówkę można zrobić. Bardzo ciekawy ten przepis, spisałam go, bo jak widać ze składników będzie na pewno dobra potrawa. Pozdrawiam Jadziu.

  22. rodorek

    Kapustę czerwoną robię podobnie:) Tylko zamiast trzcinowego cukru dodaję zwykły, a zamiast octu winnego – kwasek cytrynowy. U mnie w domu wszyscy lubimy czeroną kapuchę:)
    Pozdrawiam Jadziu serdecznie:)

  23. jantoni341.bloog.pl

    Przepraszam, że tu / piszę niewiele, /
    ale konsumpcja / jest moim celem.
    LW

  24. An-Ula

    A ja nigdy nie gotowałam czerwonej kapusty, natomiast sparzam i robię surówkę z cebulą, jabłkiem, sokiem z cytryny , solą, odrobiną oleju z pestek winogron i cukrem. Ale muszę spróbowac gotowaną 🙂

  25. czesia

    Pewnie ze sciagam i jutro zabieram sie do roboty. Nie smakowałam, ale przepisy podpowiadaja smak i wydaje sie godny zachodu. Zatem dziekuje serdecznie::)))

  26. Morela

    Przepadam! Robię podobnie Jadziu, tylko bez cynamonu i „gwoździ” hihi. Zazwyczaj gotuję w sobotni wieczór- to z miłym ż. tak kosztujemy, aż połowę zjemy;) Miłej niedzieli życzę.

  27. jadwiga

    Morelko,
    cieszy mnie, że lubisz modra kapustkę, spróbuj choć raz z goździkami i cynamonem a moze właśnie to bedzie wasz smak?
    j

  28. jadwiga

    Czesiu,
    duzo roboty przy tej kapuście nie ma, a zawsze nowy smak w jadłospisie
    pozdrawiam
    j

  29. jadwiga

    An-Ula
    dziekuję za Twój przepis, dodam do swojej książki, zaś polecam ten , prosty i smaczny a jak smakuje z golonką! ech
    j

  30. jadwiga

    JanToni
    ale zawsze jestes mile widzianym gościem , serdeczności
    j

  31. jadwiga

    Krysiu,
    super, cieszę się, że nie tylko ja jestem fanem tej kapustki, a zawsze mówię, że smak musimy same wypróbować, jaki dla nas najlepszy!
    j

  32. jadwiga

    Tereso,
    polecam, bo przepis jest prosty a smak nieco inny, pozdrawiam
    j

  33. NIvejka

    U nas czerwona kapusta jedynie w roli sórówki z jabłkiem i cytryną:)

  34. jadwiga

    Nivejko,
    no to choć raz spróbuj Waćpani, a nuż, a widelec?
    pozdrawiam
    j

  35. Teresa

    Witaj Jadziu! Bulionu, czy wody się nie dodaje? Pozdrawiam

  36. jadwiga

    Tereso
    oczywiście, że się dodaje,ja dodaje wodę, dla mnie było to oczywiste, ale zaraz poprawię! Dziekuję
    j

  37. Teresa

    Witaj Jadziu! Dziękuję Ci.Też tak myślałam, ale wolę dopytać, bo przepisy czasami są różne.Pozdrawiam

  38. jadwiga

    Tereso
    bez wody kapusta przypaliła by się i nic z tego by nie było,
    j

Zostaw odpowiedź

XHTML: Możesz używać następujące tagi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.